احرار خبر: مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجانشرقي گفت: تا به امروز 9 آيين عاشورايي از استان به عنوان ميراث ناملموس کشور در فهرست آثار ملي به ثبت رسيدهاند.
به گزارش احرار خبر، فرزين حقپرست در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: آيينهاي الله الله حسينا و اينا شهرستان مراغه، عزاداري تيمچه مظفريه تبريز، مشعل گرداني روستاي شيشوان عجبشير، تختهزني روستاي فيروزه سالار آذرشهر، شاخسي-واخسي (شاه حسين - واي حسين) تبريز، علم گرداني روستاي سيه سران جلفا، شبيهخواني شهر بخشايش و علمبندي شهرستان مراغه و شمعگذاري (شمع پايلاما) از جمله آيينهاي عاشورايي هستند که تاکنون از استان آذربايجانشرقي در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيدهاند.
وي افزود: يکي از آيينهاي عاشورايي قديمي و در عين حال منحصر به فرد آذربايجان مراسم شاخسي ـ واخسي در تبريز است. اين مراسم از دهه آخر ذيحجه آغاز شده و در ظهر روز عاشورا به اوج خود ميرسد.
حقپرست تصريح کرد: ريشه لغوي شاخسي- واخسي چندان مشخص نيست اما برخي آن را مخفف شاه حسين - واي حسين ميدانند.
مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجانشرقي گفت: جداي از سوگواري که ويژگي بارز اغلب آيينهاي عاشورايي است، نقطه تمايز اين مراسم با ساير عزاداريها در اعلان جنگ کردن عليه ظالم است.
وي ادامه داد: در اين مراسم عزاداران با چوبهاي مخصوص عزاداري حرکت ميکنند. وقتي چوب به زمين ميرسد نداي شاخسي و وقتي چوب به سرشان نزديک ميشود واخسي ميگويند. اين حرکت نشانه همراهي با ياران حسين بن علي (ع) در جنگ با لشکر يزيد بن معاويه در صحراي کربلا است.
حقپرست گفت: آيينهاي عاشورايي هر يک داراي تاريخچه و روايتي خاص و منحصر به خود هستند، که آنها را از يکديگر متمايز ميسازد. لذا بايد به عنوان بخشي از فرهنگ و تاريخ سوگواري ايران حفظ و معرفي شوند.