احرار خبر: اساتيد اعزامي به آمريکا در خصوص مطالعه و کسب دانش راهکارهاي احياي درياچه اروميه، صرفه جويي در مصرف آب کشاورزي و مشارکت روستاييان را تنها راه احياي اين پيکره آبي اعلام کردند.
به گزارش احرار خبر، هيات اعزامي اساتيد زمين شناسي و عمران دانشگاه هاي تبريز و اروميه به آمريکا جهت استفاده از تجربيات و دانش آمريکايي ها در احيا و حفظ سه درياچه شور و در حال خشک اين کشور که از نظر اقليمي و ساختار مشابهت هايي با درياچه اروميه داشتند، سه شنبه در کارگاه آموزشي دستاوردهاي خود را تشريح کردند.
دکتر اصغر اصغري مقدم، استاد رشته زمين شناسي دانشگاه اروميه، اعزامي به آمريکا، هدف از اين سفر را استفاده از تجربيات مديريت درياچه هاي ' سالتون سي، لونزليک و مونوليک ' در ايالت کاليفرنيا و بکارگيري آنها در تکميل نقشه راه احياي درياچه اروميه اعلام کرد.
وي افزود: در نشست تخصصي دانشگاه کاليفرنيا مباحث مختلفي پيرامون درياچه هاي شور و به ويژه درياچه اروميه و موضوعات ريزگرد توسط محققان ايراني و امريکايي ارايه شد.
اصغري مقدم، 'ديپلماسي آب' را راهکار اساسي براي کمک به بحران درياچه اروميه عنوان کرد و گفت: اعمال مقررات شديد در برداشت آب اضافي، کنترل استفاده از مواد شيميايي در بخش کشاورزي ، همکاري خوب با دانشگاه ها، تعريف خدمات جديد در داخل و اطراف درياچه اروميه و زهکشي آب شور انتهاي دشت موثرين راه نجات درياچه اروميه مي باشد.
**عزم ملي براي نجات درياچه اروميه
دکتر مهدي ضرغامي، استاد رشته عمران دانشگاه تبريز اعزامي به آمريکا نيز ايمان و عزم ملي به احياي درياچه اروميه ، استفاده بهينه از آبياري با حفظ سطح زير کشت و اولويت تخصيص آب به درياچه را ضروري ترين راهکار براي احياي درياچه اروميه دانست و گفت: براي کنترل مصرف آب و بهينه سازي مصرف بايد نهاد پارلمان آب با حضور ذي نفعان تشکيل دهيم.
وي افزود: استفاده از روش هاي علمي و پژوهش هاي دانشگاهي و تجربيات دانشگاه هاي آمريکا و راهکارهاي استفاده شده در احياي سه درياچه در حال خشک امريکا کمک شاياني به احياي درياچه اروميه مي کند.
ضرغامي امکان سنجي استفاده از فناوري هاي نوين و ايجاد مرکز آينده پژوهي درياچه اروميه توسط سازمان محيط زيست را از جمله راهکارهاي احياي درياچه ذکر کرد و گفت: کنترل و کاهش مصرف آب در بخش کشاورزي، جلوگيري از برداشت غير مجاز از آب هاي سطحي و تدوين برنامه جامع آموزش ، اطلاع رساني و جلب مشارکت عمومي و جوامع محلي در راستاي تبيين پيامدهاي وضعيت موجود احياي درياچه اروميه را ضروري دانست.
دبير کارگروه فرهنگي و اجتماعي ستاد احياي درياچه اروميه در آذربايجان شرقي نيز گفت: خشک شدن درياچه اروميه تلنگري بود که بايد قدر آب را بدانيم و تبعات ناشي از کمبود آب را لمس کنيم.
خليل ساعي افزود: تا زماني که جامعه روستايي را همراه خود نکنيم نخواهيم توانست در احيا درياچه کاري بکنيم.
درياچه اروميه، بزرگترين درياچه داخلي ايران به شمار مي رود که در 18 سال گذشته با مشکلات جدي مواجه شده است.
اين درياچه که تا نيمه هاي دهه 70 بسيار پرآب بود و حتي براي عدم ورود آب به جاده هاي حاشيه اي، دايک خاکي جلوي آن نصب شده بود، از آن زمان با کاهش ميزان بارش و افزايش مصرف آب روز به روز از ميزان آب آن کاسته شده و در زمان حاضر نزديک به يک شانزدهم سطح حداکثري و يک هفتم سطح تراز آبي اکولوژيک آب در اين درياچه وجود دارد.
احياي درياچه اروميه يکي ازنخستين طرح هاي تصويبي دولت تدبير و اميد بود و اين دولت با تلاشي مستمر سعي در تحقق خواسته مردم حاشيه اين درياچه دارد.
ستاد احياي درياچه اروميه با شروع به کار دولت يازدهم و با مسووليت معاون اول رييس جمهوري تشکيل و فعاليت خود را آغاز کرده است.
ريزگردهاي نمکي و شن هاي روان مهمترين تهديد زيست محيطي درياچه اروميه هستند که ضرورت برنامه ريزي براي پيشگيري از اين تهديد در جلسات مختلف مورد بررسي قرار مي گيرد.
مديرعامل آب منطقهاي آذربايجانشرقي گفت: کار احياي درياچه اروميه اقدامي زمانبر است و خشک شدن آن در مدت چندين سال صورت گرفته و احياي آن نيز زمانبر خواهد بود و نمود عيني در سالهاي بعدي مشاهده ميشود.
غلامرضا هاشمي در خصوص راهکارهاي احياي درياچه اروميه با بيان اينکه دانشگاهها بهترين محل براي بررسي مشکلات زيست محيطي هستند، اظهار داشت: در زمينه احياي درياچه اروميه به اين مهم توجه شد و دولت نيز با برنامهريزي مشخص و ستادي در اين زمينه با محوريت فردي با تجربه وارد شد.
مديرعامل آب منطقهاي آذربايجانشرقي با اشاره به برنامهريزيهاي مختلف براي احيا درياچه اروميه گفت: در اين ميان بازديد از درياچههاي مشابه در کشور آمريکا با اعزام هيئتي صورت گرفت که در اين کشور سه درياچه شبيه وضعيت درياچه اروميه وجود دارد.
وي غفلت از تجربه پيشگيرانه در مورد درياچه اروميه را تاسفبار دانست و گفت: در حالي که در همسايگي کشور ما چند مورد مشابه وجود داشته اما از تجربههاي پيشگيرانه آنها استفاده نکرديم.
مديرعامل آب منطقهاي آذربايجانشرقي با بيان اينکه در مورد فعاليت احياي درياچه اروميه دستگاههاي مختلف استان فعاليت جهادي دارند، افزود: با وجود عدم تخصيص اعتبارات دستگاهها کار خود را متوقف نکردهاند و اين در حالي است که برنامههاي بلند مدت در دستور کار قرار دارد.
هاشمي يادآور شد: 27 پروژه در زمينه احياي درياچه اروميه وجود دارد که يکي از اين پروژهها اطلاع رساني و جلب همکاري مردم است و بدون همکاري مردم و مشارکت بهرهبرداران کار بسيار دشوار خواهد بود.
مديرعامل آب منطقهاي آذربايجان شرقي گفت: تا زماني که مردم و کشاورزان اهميت احياي درياچه را درک نکنند نخواهيم توانست موفقيت قابل توجهي به دست بياوريم.
وي اظهار داشت: تا زماني که درياچه احيا نشود امکان فعاليتهاي مناسب کشاورزي در حوزه آبريز درياچه اروميه ميسر نميشود.