احرارخبر: کمکاري و پرکاري اين اندام بدن هر دو سلامتي بدن را به خطر مي اندازد، اما با رعايت برخي نکات مي توان در بروز آن پيشگيري کرد.
غده تيروئيد هورمونهايي را ترشح ميکند که بسياري از فرآيندهاي متابوليک من جمله رشد و مصرف انرژي را تنظيم ميکنند، لذا اگر غده تيروئيد کم کار يا پر کاري بيش از حد داشته باشد، سوخت و ساز بدن تحت تاثير قرار مي گيرد،که با چندين علائم همراه خواهد بود.

گفتني است که از هر 20 نفر، يک نفر اختلال تيروئيد را در طول عمر خود تجربه خواهد کرد،که در اين ميان زنان بيشتر از مردان نسبت به اين مساله حساستر هستند.
بايد گفت : تفاوت بين کمکاري و پرکاري تيروئيد، تفاوت بين دو خروجي هورمون تيروئيد است، به طوري که در حالت کمکاري،غده تيروئيد به اندازه کافي هورمون تيروئيد مورد نياز بدن را توصيه نميکند و در حالت پرکاري تيروئيد نيز اين اتفاق بر عکس عمل مي کند.
علائم اين دو حالت نيز تا حد زيادي متفاوت است زماني که فرد دچار کمکاري تيروئيد مي شود غالبا با علائمي نظير خشکي پوست، نازک شدن مو يا درشت شدن آن، احساس تنبلي، درد عضلاني يا گرفتگي، اجتباس مايعات و حساس به درجه حرارت سرد مواجه خواهد شد.در حالت پر کاري آن نيز علائمي چون حساسيت به گرما،مشکلات خواب، تحريک پذيري، عصبانيت، اضطراب ،اسهال ،تمايل شديد به کاهش وزن و شدت يافتن ضربان قلب به سراغ فرد مي آيد.
همچنين ممکن است شما غده (تودهاي) درگلوي خود به نام گواتر داشته باشيد که نشان از پرکاري بيش از حد تيروئيد بوده و شما دچار کمبود يد شديد شدهايد.
سه عامل اصلي در بروز اختلالات تيروئيد مربوط به شيوه زندگي افراد بوده و عبارت است استرس مزمن، بار اضافي سموم و کمبود يد، داشتن يک شيوه زندگي سالم کليد حفظ تيروئيد، سوخت و ساز بدن است.
حال اگر شما متوجه شدهايد که به اين بيماري مبتلا هستيد با يک مراقبت بيشتر مي توانيد شرايط را تغيير دهيد.
درمان علل
ابتدا بايد علت بروز کم کاري تيروئيد شناسايي و درمان يابد. از اين دست علل ميتوان به آلرژي غذايي، فلزات سنگين، کمبودهاي تغذيهاي و استرس اشاره کرد.سپس بايد غذاهايي که باعث ناراحتي هاي گوارشي ميشوند نظير گلوتن و فرآوردههاي لبني را از وعدههاي غذايي حذف کرد.
بهينه سازي تغذيه
ميتوان با مصرف غذاهاي مطلوب از جمله چربي امگا 3، سلنيوم، غذاهاي حاوي يد و روي از تيروئيد حفاظت کرد. همچنين لازم است مصرف قند، غذاهاي فرآوري شده و آرد تصفيه شده را کنار گذاشت.
کاهش استرس
با استفاده از يک برنامه جامع مديريت استرس ميتوان استرس را به حداقل رسانده و خستگي را از بين برد.توصيه مي شود در اين راه از يوگا،مديتيشن روزانه، تکنيکهاي تنفس ، صرف وقت بيشتر درطبيعت کمک بگيريد.
ورزش
شرکت کردن در ورزشهاي محرک تيروئيد باعث افزايش عملکرد آن ميشود.
مکمل ها
اين مواد به افزايش عملکرد تيروئيد کمک بزرگي مي کند. تمامي مواد مغذي مورد نياز براي سوخت و ساز مناسب تيروئيد بوده و در دسته مکملها قرار مي گيرند.
حرارت درماني
از سونا و گرما براي از بين بردن سموم ذخيره شده کمک بگيريد، چرا که سموم با عملکرد تيروئيد تداخل دارند.
هورمونهاي تيروئيد
با مشاوره پزشک خود ميتوانيد با استفاده از هورمونهاي تيروئيد، از غده آن حمايت کنيد.
منبع:باشگاه خبرنگاران