رئيس گروه مراکز روزانه توانبخشي در سازمان بهزيستي گفت: در سالجاري طرح غربالگري اوتيسم را به علت کمبود اعتبارات در پنج استان خراسان رضوي، خوزستان، قم، کرمان و همدان اجرا ميکنيم.
به گزارش احرارنيوز به نقل از فارس، مريم پورسيد ظهر امروز در حاشيه کارگاه آموزشي اختلالات طيف اوتيسم با بيان اينکه اوتيسم تمام ارکان رشد يک کودک را تحت تأثير قرار ميدهد، اظهار داشت: اوتيسم در سه حوزه برقراري ارتباط، زبان و فعاليتهاي زبان و ديگري فعاليتهاي کليشهاي دچار مشکل ميشوند.
وي با بيان اينکه اختلال اوتيسم از سن دو سالگي قابل تشخيص است، گفت: اين بيماري پيشرونده است و اگر به موقع شناسايي و کنترل نشود فرد را به طور کامل از ورطه اجتماع دور ميکند.
رئيس گروه مراکز روزانه توانبخشي در سازمان بهزيستي کشور افزود: از هر يکهزار نفر در دنيا تعداد شش نفر به اين بيماري مبتلا هستند و علائم بيماري در کل دنيا يکسان است.
وي در ادامه با اشاره به اينکه در خصوص تأثير ژنتيک در اين بيماري مطالعاتي انجام شده است، تصريح کرد: يکي از موارد مطالعاتي در خصوص دوقلوهاي همسان است که اگر يکي از بچهها مبتلا به اوتيسم است ديگري هم احتمال 50 درصدي دارد که به اوتيسم مبتلا شود.
پورسيد عنوان کرد: هنوز مطالعات مشخص نکرده که کدام ژنها در بروز بيماري مؤثر هستند.
وي ادامه داد: براي درمان بايد مداخله کرد و نخستين فاز درمان آگاهسازي خانوادهها است که خانواده ياد بگيرد که چگونه با اين فرد ارتباط برقرار کنند و بعد محيط هايي براي توانبخشي بيمار به صورت برنامهاي و ادامهدار انجام شود.
رئيس گروه مراکز روزانه توانبخشي در سازمان بهزيستي کشور به روشهاي آگاهسازي خانوادهها در خصوص بيماري اوتيسم اشاره کرد و گفت: يکي از روشها نصب بنرها در سطح شهر است و ديگري از طريق زيرنويس و تيزر تبيلغاتي در تلويزيون و رسانهها انجام ميشود و در واقع در زمان اجراي طرح غربالگري اوتيسم چهره شهر را با تبليغات تغيير ميدهيم.
وي تصريح کرد: در سال 88 در طرح غربالگري اوتيسم در شش استان در بين تعداد پنج هزار و 339 نفر انجام شد که در آن مقطع تعداد 92 نفر مشکوک تشخيص داده شدند و به علت کمبود اعتبارات طرح متوقف شد.
پورسيد در ادامه اظهار داشت: در سالجاري طرح غربالگري را در پنج استان دوباره شروع کرديم و به علت کمبود منابع در پنج استان خراسان رضوي، خوزستان، قم، کرمان و همدان برنامه اجرا ميشود.
وي خاطرنشان کرد: اگر تشخيص بيماري در محدوده سني دو سال باشد و زود تشخيص داده شود امکان تحويل فرد نرمالتري به جامعه بيشتر است چون ساختارهاي ذهني بچه شکل ميگيرد و با گذشت زمان تغيير دادن ساختارهاي ذهني مشکل ميشود.
رئيس گروه مراکز روزانه توانبخشي در سازمان بهزيستي کشور در ادامه با اشاره به اينکه براي آگاهسازي خانوادهها بستههاي آموزشي در حال حاضر آماده شده توزيع ميشود، گفت: اين بسته حاوي انواع لوازم مورد نياز تربيت و ارتباط کودکان گروه اوتيسمي است.
وي ادامه داد: براي مرکز رشد نافذ يا اوتيسم استان دورههاي آموزشي را برگزار ميکنيم که در هنگام مراجعه بيماران به مراکز اوتيسم کارشناسان به علوم روز دنيا مجهز باشند و خدمات تعريف شدهاي را ارائه دهند.
پورسيد در ادامه به علائم بيماري اشاره کرد و يادآور شد: نخستين علامت عدم برقراري ارتباط، عدم برقراري ارتباط چشمي است که فرار ميکند و اين در حالي است که کودکان عادي دوست دارند با جامعه ارتباط برقرار کنند.
وي تصريح کرد: مرحله دلبستگي در کودکان اوتيسمي تشکيل نميشود و ساعتها با خود بازي ميکند بدون اينکه به فردي کاري داشته باشد و اگر زبان در اين کودکان تشکيل شده باشد پس ميزند و گفتار مختل ميشود.
رئيس گروه مراکز روزانه توانبخشي در سازمان بهزيستي کشور افزود: اگر در کودکاني زبان تشکيل نشده به علت عدم علاقه کودک شکل نميگيرد و در واقع ارتباط در ساختار ذهني کودکان مبتلا به اوتيسم مثل ديگر کودکان عادي تعريف نشده است.
وي در پايان گفت: اگر بيماري به موقع تشخيص داده نشود فرد به سمت منزوي شدن و جدايي از جامعه پيش ميرود و اين در حالي است که بسياري از اين کودکان هوش نرمال دارند و حتي برخي تيزهوش هستند.