احرارخبر:اجراي طرح هادي روستايي که به زيباسازي چهره روستاها منجر شده و موجب افزايش سطح رفاه روستائيان ميشود سدي مستحکم در برابر از بين رفتن انگيزه روستائيان براي تمايل آنها به شهرنشيني و در نتيجه پديده نامبارک حاشيهنشيني محسوب ميشود.
طرحهاي هادي روستاي از جمله پروژههايي محسوب ميشوند که براي فراهمسازي زمينه توسعه و عمران نقاط روستايي تهيه و اجرا ميشوند.
طرح هادي روستايي طرحي است که ضمن ساماندهي و اصلاح بافت موجود، ميزان و مکان گسترش آتي و نحوه استفاده از زمين براي عملکردهاي مختلف از قبيل مسکوني، توليدي، تجاري و کشاورزي و تأسيسات و تجهيزات و نيازمنديهاي عمومي روستايي را بر حسب مورد در قالب مصوبات طرحهاي ساماندهي فضا و سکونتگاههاي روستايي يا طرحهاي جامع ناحيهاي تعيين ميکند.
به نظر ميرسد بنياد مسکن انقلاب اسلامي آذربايجانشرقي قدمهاي استواري را براي محروميتزدايي و فراهمآوري زيرساختهاي اساسي روستاهاي استان برداشته و در نظر دارد با تکميل طرحهاي مطالعاتي هادي روستايي و اجرايي کردن کامل آنها تا پايان سال، در حد توان به ايجاد اشتغال و تامين معيشت روستائيان کمک کند تا بدينوسيله با به حرکت درآمدن چرخهاي توليد و اقتصاد روستايي، از يک طرف خود روستائيان به سطح کيفي زندگي مطلوب دست يابند و از طرف ديگر با پيوستن به عرصه توليد و رقابت، کل کشور را در اجرايي کردن سياستهاي اقتصاد مقاومتي مد نظر مقام معظم رهبري و تامين استقلال اقتصادي کشور ياري رسانند.
شبستر از جمله شهرستانهاي استان آذربايجانشرقي است که همواره در عرصههاي فرهنگ و تمدن، کار و اشتغال و توليد و صنعت پيشتاز بوده و سطح مشارکت مردم اين خطه براي اجرايي کردن پروژههاي عمراني شهرستان بيش از ساير شهرستانهاي استان، خودنمايي ميکند به طوري که به گفته مسئولان شهرستان مردم روستاهاي شبستر در مسيرگشايي و آمادهسازي روستاها براي اجراي طرح هادي همت به خرج داده و پا به پاي مسئولان براي موفقيت اين طرح پيش ميروند.
براي آشنايي بيشتر با روند اجراي طرحهاي هادي شبستر به همراه مسئولان بنياد مسکن انقلاب اسلامي آذربايجانشرقي و شهرستان شبستر ميهمان روستاهاي حيدرآباد، يوسفآباد، زيناب و پرودل بوديم و ضمن بهرهمندي از صفاي باطن مردم اين روستاها به بازديد از طرح هادي اين روستاها پرداختيم.
مهدي وفادار، مدير بنياد مسکن شبستر نيز در اين سفر همراه ما بود و به سئوالات مختلف خبرنگاران پاسخ ميگفت.
اجراي طرح هادي با اعتبار مصوب 434 ميليوني در روستاي حيدرآباد
روستاي حيدرآباد اولين مقصد ما بود؛ اين روستا در بخش تسوج شبستر واقع شده و به گفته وفادار اجراي فاز اول طرح هادي روستا که از سال 93 آغاز شده در خياباني به طول 850 متر در حال اجرا است که در مسيرگشايي اين خيابان مشارکت مردم موجب تسريع کارها شده تا اجراي طرح هادي با اعتبار مصوب 434 ميليوني و تخصيص 60 درصدي آن آغاز شود.
مدير بنياد مسکن شبستر خاطرنشان ميکند: حيدرآباد داراي 165 خانوار و حدود 750 نفر جمعيت است؛ شغل اکثر مردم روستا کشاورزي و دامپروري است و منتظرند با تخصيص 100 درصدي اعتبار طرح هادي اجراي اين طرح تا پايان امسال به پايان برسد.
وفادار در مورد روستاي يوسفآباد واقع در بخش مرکزي شبستر توضيح ميدهد: اين روستا داراي 99 خانوار است که بيشتر حالت نيمه ساکن داشته و اهالي آن اکثرا در شهرهايي مثل تهران و بندرعباس زندگي ميکنند.
وي اضافه ميکند: طرح هادي يوسفآباد در خياباني به طول يک هزار و 500 متر با برآورد اعتباري 427 ميليون تومان که حدود 60 درصد آن تخصيص يافته اجرايي ميشود.
مقصد بعدي ما روستاي «زيناب» است که پرجمعيت تر و توسعه يافته تر از روستاهاي قبلي به نظر ميرسد.
به گفته مدير بنياد مسکن شبستر اين روستا طبق سرشماري سال 90 داراي 297 خانوار و در مجموع يک هزار و 184 نفر جمعيت است؛ اعتبار طرح هادي شهرستان که با تخصيص 60 درصد آن، 60 درصد نيز پيشرفت فيزيکي داشته است 430 ميليون تومان در نظر گرفته شده است.
وفادار ميگويد: از 297 واحد مسکن روستاي «زيناب»، 38 واحد آن مقاومسازي شده است.
عدم تمايل مردم «پرودل» به اخذ تسهيلات مقاوم سازي به دليل نبود ضامن معتبر
روستاي «پرودل» آخرين مقصد ما است؛ اين روستا ظاهر چندان خوشايندي ندارد و وضعيت بهداشتي آن چندان مناسب نيست؛ ديوارهاي کاهگلي «پرودل» حکايت از اين دارد که هيچ گونه مقاومسازي و نوسازي در اين روستا انجام نگرفته است.
دهيار جوان روستا که به استقبال ما آمده است ميگويد: مردم براي مقاومسازي مساکن خود علاقهاي نشان نميدهند؛ چرا که درآمدشان بسيار ناچيز است و به دليل بروکراسي اداري و عدم وجود ضامن معتبر قيد اخذ تسهيلات بانکي را ميزنند.
اما وفادار در مورد اين روستا نيز توضيح ميدهد: «پرودل» از روستاهاي بخش صوفيان است که داراي 61 خانوار و 300 نفر جمعيت است و اکثر اهالي آن به کشاورزي و دامپروري اشتغال دارند.
وي ميافزايد: اجراي سنگ فرش روستا که يک طرح دو ساله است با اعتباري برابر با 256 ميليون تومان در اين روستا در حال اجرا بوده و در تلاش هستيم با اجراي اين طرح در مردم ايجاد انگيزه کرده و متعاقبا نوسازي و مقاوم سازي مساکن را هم آغاز کنيم.
مدير بنياد مسکن شبستر روستاي «پرودل» را از جمله روستاهايي دانست که در آينده با افزايش 100 درصدي جمعيت مواجه ميشود.
شبستر با 4.68 درصد کمترين ميزان بيکاري استان را دارد
اما سيدسعيد کاشاني که براي افتتاح طرح هادي روستاي «يوسفآباد» شبستر در اين روستا حضور يافته است بر ميزان مشارکت بالاي مردم شبستر در اجرايي کردن برنامههاي عمراني اشاره و اظهار ميدارد: رويکرد دولت تدبير و اميد اين است که بيشترين امکانات را براي تقويت بنيه روستائيان صرف کند.
وي با بيان اينکه شبستر با 4.68 درصد کمترين ميزان بيکاري استان را دارد، مي افزايد: شهرستان شبستر داراي 7 دانشگاه، 11 هزار دانشجو، 7 شهرک و ناحيه صنعتي و در مجموع شهرستاني مهاجرپذير است و سرمايهگذاران و خيرين فعال در ارتباط با ايجاد زيرساختها همواره رقابت سازندهاي براي تزريق سرمايههاي خود به اين منطقه داشتهاند.
کاشاني ادامه ميدهد: براي اجرايي کردن و به مرحله بهرهبرداري رساندن طرحهاي هادي شهرستان، تاکنون 480 ميليون تومان از طريق مشارکت مردم، خيران و شهرداريها و 427 ميليون تومان نيز از محل اعتبارت دولتي صرف شده است.
فرماندار شبستر خاطرنشان کرد: اعتباراتي که در سال 93 به مناطق روستايي تخصيص يافته در 10 سال گذشته بيسابقه بود و اميدواريم وضعيت اين اعتبارات امسال چه در حوزه شهرداريها و چه در حوزه دهياريها بيشتر و بهتر از سال قبل باشد.
اين مسئول همچنين از تخصيص اعتبار 500 ميليون دلاري از محل صندوق توسعه روستايي براي تامين آب شرب روستاهاي کشور در سال جاري خبر ميدهد و ميگويد: 76 روستاي شبستر پرجمعيت بوده و توان بالايي از نظر توليد و مشارکت دارند اما به هر حال مردم شهرستان لايق وضعيتي بهتر از وضعيت موجود هستند.
وي با بيان اينکه مطالعه طرح هادي روستايي در 70 روستا و اجراي طرح هادي در 36 روستاي شهرستان شبستر به اتمام رسيده و براي 13 هزار و 712 واحد مسکن روستايي شهرستان سند مالکيت صادر شده است، ابراز ميدارد: نوسازي و بازسازي 6 هزار و 300 واحد مسکن روستايي تکميل و براي 154 واحد آسيب ديده در زلزله ارسباران تسهيلات بازسازي ارائه شده است.
کاشاني اعلام ميکند: در سالجاري از رديف اعتبارات تملک دارايي استان 13 ميليارد تومان، از محل ماده 180، چهار ميليارد تومان و براي تامين آب شرب 6 ميليارد تومان جذب شهرستان شبستر کردهايم.
عملياتي شدن طرح هادي روستايي در 34 درصد روستاهاي آذربايجانشرقي
اما مديرکل بنياد مسکن آذربايجانشرقي هم در جمع خبرنگاران تصريح ميکند: در بيش از يک هزار و 850 روستاي استان طرح هادي به اتمام رسيده و در 653 روستا يعني 34 درصد روستاهاي استان اجراي طرح هادي عملياتي شده است.
قربان محمدي ميافزايد: بعد از انقلاب تمامي هم و غم دولت مردان اين بوده که به روستاها و مناطق محروم رسيدگي بيشتري شود تا اقشار کم درآمد به سطح برخورداري برسد؛ بر همين اساس اکثر فعاليتهاي بنياد مسکن به روستاها معطوف ميشود و طبق اساسنامه از 13 فعاليت بنياد مسکن، 12 مورد مربوط به روستاها است.
وي ميگويد: رويکرد اصلي در برنامهريزي بنياد مسکن انقلاب اسلامي براي امسال و سالهاي آينده به حداکثر رساندن مشارکت روستائيان است تا بنا به توصيه امام راحل همراهي روستائيان را در پروژههاي عمراني جذب کنيم.
محمدي با بيان اينکه سعي ما اين است در اجراي طرحهاي هادي مشارکت مردم را بيشتر جذب کنيم، يادآور ميشود: پيش از اين ساخت و سازهاي مساکن روستايي تنها به عهده بنياد مسکن بود که چندان مورد استقبال مردم روستايي قرار نميگرفت؛ بنابراين در نظر داريم کمکهاي مالي و فني لازم را به روستائيان ارائه داده و احداث ساختمان را به خودشان واگذاريم.
مديرکل بنياد مسکن آذربايجانشرقي اذعان ميدارد: روستاها متولي خاصي ندارند و براي اينکه حق روستائيان تضييع نشود ميخواهيم اعتبارات و تسهيلات روستايي مشخص شود و در اين زمينه هر سال براي 200 هزار واحد روستايي تسهيلات قرض الحسنه 15 ميليون توماني ارائه ميشود.
روند کند پرداخت تسهيلات بانکي به دليل سختي يافتن ضامن کارمند در روستاها
مديرکل بنياد مسکن انقلاب آذربايجانشرقي خاطرنشان کرد: روند پرداخت تسهيلات بانکي به دليل سختي يافتن ضامن کارمند در روستاها به کندي پيش ميرود و از 12 هزار واحد روستايي تنها 5 هزار واحد روستايي را عقد قرارداد کردهايم.
اين مسئول در عين حال ابراز داشت: با فرهنگسازيهايي که انجام گرفته رعايت استانداردسازي در احداث بناهاي روستايي مشاهده ميشود؛ به هر حال بايد به ياد داشته باشيم اگر بخواهيم جلوي هزينههاي گزاف بعد از حادثه را بگيريم بايد نوسازي را تسهيل کنيم.
وي بر لزوم گسترش و توسعه نظام فني و مهندسي روستايي تاکيد و اضافه کرد: در پي ساماندهي اين نظام هستيم تا روستائيان بتوانند به صورت مستقل عمل کند.
مديرکل بنياد مسکن آذربايجانشرقي اذعان داشت: بر اساس سرشماري سال 90 حدود 2 هزار 712 روستا داراي سکنه و 349 روستا خالي از سکنه هستند و در اين ميان هزار و 950 روستا بالاي 20 خانوار جمعيت دارند.
وي افزود: جمعيت کل استان 3 ميليون و 724 هزار و 620 است که از اين رقم يک ميليون و 145 هزار و 442 نفر روستايي يعني 30.8 درصد جمعيت استان را روستائيان تشکيل ميدهند.
اين مسئول با بيان اينکه تعداد مسکن کل استان يک ميليون و 21 هزار و 402 واحد است که از اين واحدها 283 هزار و 652واحد روستايي هستند يعني 27.8 درصد مساکن استان را واحدهاي روستايي تشکيل ميدهند، ادامه داد: تعداد مساکن روستايي که با تسهيلات بنياد مسکن نوسازي شده 132 هزار و 812 واحد است که 46.8 درصد مساکن روستايي را تشکيل ميدهد.