احرار: نيروگاه حرارتي تبريز در سال 1356و با ظرفيت اسمي توليد 700 مگاوات برق در ساعت در 2 واحد نيروگاهي در زميني به مساحت 200 هکتار در جنوب غربي اين شهر ساخته شد که با توجه به نبود موضوع آلودگي هوا در آن زمان، با سوخت مازوت توليد برق ميکرد.
اين نيروگاه که بخش زيادي از برق مورد نياز تبريز را تامين مي کند در فصولي از سال که مصرف گاز کشور کاهش مي يابد، گاز طبيعي را جايگزين مازوت مي کند اما با سرد شدن هوا و افزايش تقاضا براي گاز طبيعي در بين مشترکان خانگي، تامين گاز نيروگاه با مشکل مواجه مي شود و مازوت سوزي تنها راه چاره و توليد برق در اين نيروگاه است.
مصرف روزانه اين نيروگاه حدود چهار ميليون ليتر يا متر مکعب مازوت و گاز است و در فصول سرد به طور ترکيبي ? ميليون ليتر مازوت و ? ميليون مترمکعب گاز مصرف مي کند و با مصرف هر ليتر مازوت يا مترمکعب گاز سه مگاوات برق توليد مي شود.
مازوت سوزي علاوه بر اينکه هوا را آلوده مي کند هزينه هاي نگهداري دستگاه ها را نيز بالا مي برد اما براي تامين برق مورد نياز بخش هاي مختلف، چاره اي نمي ماند و بايد بين برق و آلودگي، يکي را در شرايط فعلي انتخاب کنيم يا قيد برق را بزنيم يا آلودگي هوا را تحمل کنيم.
واکنش تبريزي ها به ممنوع شدن مازوت سوزي در نيروگاه هاي اراک و اصفهان
به تازگي معاون اجرايي رئيس جمهور خبر داد که استفاده از سوخت مازوت در سه نيروگاه اراک، کرج و اصفهان براساس مصوبه هيات دولت ممنوع اعلام شده است و اين خبر با واکنش هاي بسياري در تبريز مواجه شد و مردم اين شهر به همراه مسئولان و نمايندگان مجلس، خواستار مشمول شدن نيروگاه تبريز در اين مصوبه شدند.
رئيس مجمع نمايندگان آذربايجان شرقي به دستور رئيسجمهور مبني بر توقف مازوتسوزي در سه نيروگاه تهران، اصفهان و کرج و حذف نام نيروگاه هاي تبريز و بناب واکنش نشان داد و نوشت: نيروگاه تبريز و بناب هر کدام روزانه چهار ميليون ليتر مازوت مصرف ميکنند.
عليرضا نوين ادامه داد: بنابر شناختي که از رئيسجمهور داريم، به طور قطع آمار دقيقي به آقاي پزشکيان ارائه نشده است، از اين رو خواهان تشکيل يک ميزگرد هستيم تا اين مسئله به صورت جديتري پيگيري شود.
طبق اعلام مسئول شيفت نيروگاه تبريز مازوت سوزي در نيروگاه حرارتي تبريز از ?? مهر (حدود يکماه پيش) آغاز شده است و وي دليل اين کار را افزايش مصرف گاز در بخش خانگي به دليل سردي هوا و کاهش سهميه گاز نيروگاه اعلام کرد.
اما تنها چند روز پس از اين اظهار نظر دبير کارگروه مديريت انرژي آذربايجان شرقي در نشست تخصصي همراه با پرسش و پاسخ دانشجويي با موضوع «ناترازي انرژي در استان» در دانشگاه تبريز، اعلام کرد که "مازوت سوزي فعلا در نيروگاه تبريز نداشتيم" که با اظهارات مسئولان نيروگاه حرارتي تبريز در تناقض کامل بود.
بيشتر بخوانيد
مجيد فرشي در اين نشست با بيان اينکه سال گذشته ??? روز پاک، ??? روز قابل قبول و ? روز ناسالم براي گروههاي حساس داشتيم و خوشبختانه روز خطرناکي گزارش نشد، گفت: در سالجاري مازوتسوزي در نيروگاه حرارتي تبريز انجام نشده است در حاليکه در سال ???? از اواسط شهريور، در سال ???? از اواسط آبان و در سال ???? از اواخر آذرماه مازوتسوزي در اين نيروگاه انجام شده بود.
وي در مورد رفع نياز برق استان و برنامه هاي توسعه اي اين صنعت افزود: فاز دوم نيروگاه حرارتي تبريز جزو مصوبات دور دوم سفر استاني شهيد رئيسي به استان بود و براي انجام اين پروژه، تفاهمنامه ??? هزار ميليارد ريالي امضاء شد که در صورت تحقق آن، توان نيروگاه حرارتي تبريز تا يک هزار و 900 مگاوات افزايش خواهد يافت.
وي ادامه داد: مالکيت نيروگاه حرارتي تبريز در اختيار صندوق بازنشستگي کشوري است و اين صندوق آمادگي اجراي فاز دوم را دارد اما برخي مشکلات از جمله موضوعات زيست محيطي و بحث واگذاري زمين وجود دارد که براساس توافقي که در داخل استان رخ داد، اين موضوع از ذيل معاونت هماهنگي امور اقتصادي به معاونت هماهنگي امور عمراني استانداري منتقل شد و ما پيگير موضوع هستيم.
فرشي گفت: همچنين مرحله اول پروژه فاز جديد نيروگاه سهند بناب نيز با پيشرفت 95 درصدي و توسط شرکت پيمانکار آلماني در حال انجام است و اگر اين پروژه تا سه ماه آينده تکميل شود، 300 مگاوات برق اضافي وارد مدار ميشود.
مشکل ناترازي برق آذربايجان شرقي با تکميل فاز دوم نيروگاه تبريز و سهند بناب حل مي شود
وي يادآور شد: حداکثر تواني که ما ميتوانيم برق را از نيروگاهها به خط سراسري بکشانيم، يک هزار و 200 مگاوات است، از اينرو درصورت تکميل فاز دوم نيروگاه حرارتي تبريز و سهند بناب، ناترازي و در نتيجه بحث خاموشيها حل خواهد شد و بحث حل مشکل ناترازي يک موضوع دست نيافتني نيست.
اين اظهارات دبير کارگروه انرژي استان جاي بسي اميدواري دارد اما زمانيکه برخي اظهارات وي با اظهار نظرهاي اخير مديريت نيروگاه در کنار هم گذاشته مي شود اين اميدواري ها کمي رنگ مي بازد زيرا که مديران نيروگاه تبريز از آغاز مازوت سوزي در اين نيروگاه از 23 مهر خبرداده و اعلام کردند که واحد ? نيز براي اورهال (تعميرات اساسي) دستگاه ها از مدار خارج شده و نياز برق تبريز از شبکه سراسري تامين و توزيع مي شود.
مسوول شيفت نيروگاه حرارتي تبريز در بازديد چند روز پيش تني چند از اصحاب رسانه از اين نيروگاه به صراحت اعلام کرد: با توجه به سرد شدن هوا و افزايش مصرف گاز خانگي مازوت سوزي در نيروگاه از بيست و سوم مهر آغاز شده است.
محمديان ادامه داد: روزانه 2 ميليون ليتر مازوت و 2 ميليون متر مکعب گاز براي توليد 700 مگاوات برق در ساعت در اين نيروگاه مصرف ميشود و بهره وري اين واحد نيروگاهي به دليل فرسوده بودن ماشين آلات، 3 درصد کمتر از ديگر نيروگاههاست.
وي افزود: واحدهاي توليد برق در اين نيروگاه بيش از 75 هزار ساعت است که کار ميکند و اورهال نشدهاند در حالي که بايد سر 50 هزار ساعت اورهال شود و اين امر بازدهي را کاهش و استهلاک را بالا مي برد.
مدير نيروگاه حرارتي تبريز نيز با بيان مشکلات اصلي نيروگاه، گفت: استفاده از سوخت مازوت و آلودگي هوا و مصرف بيش از حد آب در اين نيروگاه، از مشکلات اين نيروگاه هستند.
حسن خيري ادامه داد: اين نيروگاه براي اينکه برق توليد کند سالانه به هشت ميليون متر مکعب آب نياز دارد در حالي که نيروگاه سهند که زير مجموعه اين نيروگاه هست براي توليد برق کمتر از يک دهم اين نيروگاه آب مصرف ميکند.
وي افزود: براي سرد کردن نيروگاه در فصل تابستان 2 هزار متر مکعب در ساعت آب نياز داريم که در زمستان اين ميزان به هزارمتر مکعب کاهش مييابد و همين مصرف زياد ضرورت ايجاد نيروگاه جديد و همچنين بهينه سازي و روزآمد کردن نيروگاه فعلي را دوچندان کرده است.
وي در مورد ميزان آلايندگي اين نيروگاه گفت: بالا بودن ميزان گوگرد در اين نيروگاه موجب توليد دود بيشتر و آلودگي ميشود و اين قابل کتمان نيست اما ما ناچار هستيم در روزهايي که گاز نيست از سوخت مازوت براي توليد برق استفاده کنيم.
خيري در مورد نصب فيلتر بر خروج دودکشها گفت: هيچ نيروگاهي در ايران چنين فيلتراسيوني ندارد زيرا هزينه آن بسيار بالاست و تا ?? درصد ساخت يک نيروگاه هزينه بر است.
نماينده شرکت نيرو آتيه صبا نيز با اشاره به قدمت حدود 50 ساله اين نيروگاه و پايين بودن بهره وري توليد برق در آن گفت: سالانه هشت ميليون متر مکعب آب در اين نيروگاه بخار ميشود در حالي که در نيروگاههاي جديد ميزان مصرف آب تا ?? درصد کمتر است.
نادر صفرزاده ادامه داد: سالانه چهار ميليون مگاوات يا چهار ميليارد کيلووات برق در اين نيروگاه توليد ميشود اما به دليل فرسوده بودن دستگاهها و قطعات، بهره وري توليد در اين نيروگاه 35 يا 36 درصد است در حالي که در نيروگاههاي جديد و سيکل ترکيبي بهره وري بين 58 تا 60 درصد است.
وي افزود: با ساخت نيروگاه جديد، ضمن اينکه از مصرف هشت ميليون متر مکعب آب جلوگيري ميشود سهميه آب نيروگاه نيز در شهرکهاي صنعتي مصرف و اشتغال زايي ميشود.
وي بر توسعه نيروگاه فعلي و ساخت نيروگاه جديد در تبريز تاکيد کرد و گفت: مازوتي که در اختيار نيروگاه قرار ميگيرد داراي گوگرد بالا است و همين امر موجب خروج دود بيشتر در موقع توليد برق مي شود.
مازوت مورد استفاده در نيروگاه تبريز استاندارد نيست
مالک نيروگاه تبريز افزود: انتظار ما از شرکت نفت اين است که مازوت استاندارد در اختيار نيروگاه قرار دهد که با اين کار هم به تميزي هواي شهر تبريز و هم سلامت کارکنان کمک خواهد کرد زيرا امکان پالايش و کاهش گوگرد مازوت در نيروگاه وجود ندارد و اين کار موجب بالا رفتن هزينههاي توليد برق ميشود.
صفرزاده به واگذاري نيروگاه حرارتي تبريز به شستا و صندوق بازنشستگي اشاره کرد و گفت: سازمان خصوصيسازي براي اين نيروگاه 780 ميليارد تومان قيمت تعيين کرد که مشتري پيدا نشد در سال 1390 با 20 درصد تخفيف اين نيروگاه به شستا و صندوق بازنشستگي با سهم درصد 37 و 63 درصد واگذار شد.
وي ادامه داد: البته کل 200 هکتار اين نيروگاه واگذار نشد و 130 هکتار آن باقي ماند.
صفرزاده افزود: آماده پيدا کردن شريک و سرمايهگذار براي ساخت نيروگاه در 130 هکتار باقيمانده هستيم و اگر نتوانيم اين کار را بکنيم نيروگاه حرارتي تبريز به تاريخ خواهد پيوست.
خواسته و انتظار مردم تبريز از مسئولات کشوري و استاني، قطع مازوت سوزي در نيروگاه هاي حرارتي و سرمايه گذاري براي ايجاد نيروگاه هايي با درصد آلودگي کمتر و بهره وري بالا در اين شهر و استان است به گونه اي که هم چرخ صنعت در استان از کار نيافتد و هم برق بخش هاي خانگي و تجاري تامين شود