احرار: وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي تبريز و آذربايجان را مکتب فکري، ادبي و فرهنگي دانست که شعاع تاثيرگذاري آن تمام قفقاز جنوبي و شمالي و آسياي ميانه و غرب آسيا را دربرگرفته است.
محمدمهدي اسماعيلي در همايش روز ملي شعر و ادب فارسي و بزرگداشت استاد شهريار در تالار پتروشيمي تبريز افزود: تبريز و آذربايجان مملو از استعدادهاي بزرگ در حوزه فرهنگ، هنر و ادب است و اين خطه در حوزه هنرهاي نمايشي و تجسمي ميدرخشد و متاثر از مکتب متعالي و با هويت ايراني است.
وي با بيان اينکه مفاخر تبريز و آذربايجان نمايندگان مکتب ادبي و فرهنگي اين خطه هستند اظهار کرد: تبريز و آذربايجان نقش مهمي در همه داشتههاي فرهنگي و تمدني ايران با عظمت دارد و تبريز تنها يک شهر و جغرافيا نيست بلکه آذربايجان و تبريز در تمام تاريخ پرعظمت ايران يک نقش بيبديل و تمدنساز داشته است.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: وقتي از تبريز صحبت ميکنيم منظورمان فقط اين ميراث گرانقدر نيست بلکه مردمان بزرگ، اصحاب فرهنگ و هنر است و مقبرهالشعراي تبريز گواه عظمت فرهنگي اين خطه است.
اسماعيلي با بيان اينکه اميد است که استعدادهاي فرهنگي و هنري آذربايجان راه استاد شهريار را پيش بگيرند، ادامه داد: هرکدام از مفاخر آذربايجان نماد کشور هستند و خود تبريز نماد فرهنگ و ادب است.
وي اضافه کرد: تدفين بيش از 400 شاعر والاقدر در يک مجموعه، عظمت فرهنگي، هنري و ادبي تبريز را به رخ جهانيان ميکشد و آذربايجان و تبريز قلب تپنده تمدن ايراني اسلامي است و در همه تحولات مهم در ايران، تبريز و آذربايجانيها پيشگام بودند.
وزير فرهنگ خاطرنشان کرد: در تاريخ ??? ساله تاسيس ايران نوين که از قرن دهم هجري مجددا هويت ملي ايراني اسلامي با محوريت مودت به مکتب اهل بيت عصمت و طهارت (عليهم السلام) در اين نقطه تاريخي شکل گرفت، مرزهاي هويتي خود را تعريف کرد و در اين مرزها مذهب و ارادت به خاندان آل الله در محوريت اين گفتمان جديد بود که حوزه فرهنگ، ادب و زبان جلوه جديدي پيدا کرد و توليدات مهم فرهنگي هنري به وجود آمد و يک دوره جديد و زايش تمدني در اين منطقه از کشور آغاز شد.
اسماعيلي گفت: اتفاقي که در 400 سال قبل در اين نقطه از کشور شکل گرفت، بناي يک سازه جديد تمدني را بر محور نظام مدني شيعي شکل داد و امروز وقتي از مواريث تبريز و آذربايجان صحبت ميکنيم، از مواريث ايران سخن ميگوييم، زيرا غيريتي وجود ندارد و همه داشتههاي اين خطه مفاخر ايران زمين هستند.
وي اظهار کرد: در دلاوريهايي که در جنگهاي نابرابر ايران و روس آغاز شده و در مشروطه به قله رسيد، ستارخان و باقرخان و مشروطه خواهان تبريزي علم استقلال و آزادي اين سرزمين را بر دوش گرفتند و در انقلاب اسلامي و نهضت بزرگ امام راحل درخششي جهاني پيدا کرد.
اسماعيلي با بيان اينکه نامگذاري روز شعر و ادب فارسي به نام شهريار، نشانگر وحدت و انسجام ملي ايرانيان است گفت: به شهرياري که فرزند خطه آذربايجان است و اشعار بي نظير حيدربابا و خان ننه را سروده افتخار ميکنيم و در کنار سرودههاي بي نظير ترکي که سرمايه بزرگ امروز آذربايجان است در شعر فارسي نيز در قله شعر و ادب فارسي قرار دارد.
وي ادامه داد: شهريار امروز در جايگاه نماد شعر و ادب فارسي نشسته و ما همه به آن افتخار ميکنيم و به اين فرزند بزرگ منطقه که آوازه آن در مرزهاي جغرافيايي محصور نمانده و يکي از نمادهاي اصلي ايران فرهنگي، شهريار و شعر اين بزرگمرد است، ما به وجود شهريار ميباليم و به او، زندگي، اشعار، سيره، سلوک، عقلانيت، معنويت، شخصيت، انقلابيگري و مردمي گرايي اين شخصيت بزرگ درود ميفرستيم.
تاثيرگذاري مکتب تبريز و آذربايجان در آسياي ميانهاسماعيلي با بيان اينکه شهريار براي هميشه در تارک تاريخ اين مرز و بوم ايستاده و براي ما يکي از مظاهر عمده و اصلي در انسجام و هويت ملي ايرانيها است گفت: در دولت مردمي بنا اين است که اين مفاخر را سردست بگيريم و به نسل جديد بشناسانيم و در زمان کنوني فرزندان تبريز با اين مواريث بي نظير خود آشنا شوند و با مفاخر ارجمند بيش از گذشته انس بگيرند.
وي اظهار کرد: راه براي شکوفايي هرچه بيشتر اصحاب فرهنگ و هنر فراهم است و پروژههاي عمراني استان با شتاب خوبي در جريان است و در مقبره الشعرا گامهاي بلندي برداشته شده و اعتبار دور دوم سفر نيز در حال تخصيص است و يک مکان باشکوه در شان نام و بلنداي آوازه شعر و شاعري در حال آماده سازي و تمهيد است.
مقبره الشعراي تبريز بر اساس اسناد و مدارک تاريخي، مدفن ??? تن از شاعران و عارفان نامي ايران زمين از جمله ‘شهريار ملک سخن است.
امروز همزمان با همايش ملي روز شعر و ادب فارسي از جمعي از فعالان فرهنگ و هنر آذربايجان شرقي از جمله حسن تقي زاده کرماني، مختار صدرمحمدي، جواد شريف نژاد، جلال محمدي، اميرعلي آذرطلعت، شهرام آبرومند و اصغر عباسپور تجليل شد.