احرار: ايجاد کمربند سبز در اطراف شهرهاي بزرگ، يکي از راهکارهايي است که مي تواند علاوه بر افزايش سرانه فضاي سبز، در تغيير وضعيت اقليمي و شرايط زيست محيطي آن منطقه نيز موثر باشد.
خاطره ميرزايي: سازمان سيما، منظر و فضاي سبز شهرداري تبريز نيز با هدف تحقق اين موارد، نسبت به اجراي کمربندسبز 40 هکتاري در حاشيه کنارگذرغربي تبريز اقدام کرده است.
حديث گل و گياه و سبزه و درخت از هر زباني دلنشين است؛ خاصه آن که در ميان شهري پر از ساختمان و اتومبيل و آهن و دود باشد؛ شهرهايي که در سايه بي تدبيري ها و مديريت ناصحيح، باغات و فضاهاي سبز خود را از دست داده اند و ساکنان آن براي اندک جاي سرسبزي که بتوانند در آن نفسي تازه کنند؛ دل نگران و مضطربند.
تبريز سالهاي متمادي با عنوان باغ شهر شناخته ميشد و شهرت سرسبزي و هواي لطيف و پاکيزه اين شهر در همه جا پيچيده بود. اما اکنون آنچه از اين شهر زيبا باقي مانده،لکه هاي سبزي در اينجا و آنجا است که نشان اندکي از آن دوران را با خود دارد و اين در حالي است که به دليل افزايش جمعيت شهري در تبريز، نياز به فضاي سبز بيش از پيش به چشم مي خورد.
معيارهاي نادرست شهرسازي و تراکم بندي ناهمگون در بافت شهر، کمتر مکاني را براي احداث و ايجاد فضاهاي سبز باقي گذاشته است؛ اين امر به ويژه در نقاط مرکزي شهر به چشم مي خورد و براي متصديان امر و مديران شهري، چاره اي باقي نمي گذارد جز اينکه در فضاهاي خارجي شهر و حاشيه اتوبانهاي شهري، نسبت به ايجاد کمربندها و تفرجگاههاي جنگلي اقدام کرده و بدين ترتيب بخشي از کمبود اين نياز مهم شهر و شهروندان را جبران کنند.
يکي از اين طرح ها، ايجاد کمربند سبز 40 هکتاري در حاشيه اتوبان غرب تبريز است که با محوريت سازمان سيما، منظر و فضاي سبز شهري مراحل آغازين خود را طي ميکند. مديرعامل سازمان سازمان سيما، منظر و فضاي سبز شهري تبريز با بيان مراحل و جزييات اين طرح ميگويد: در اولين گام توافق نامه اي با پليس راهور و اداره کل راهداري و جادهاي استان امضا شد که طي آن، حاشيههاي دو سمت کنارگذر غرب تبريز براي ايجاد کمربند سبز تعيين شدند. مساحت مورد نظر براي اين پروژه، حدود 40 هکتار است که اقدامات فني آن بر عهده سازمان سيما، منظر و فضاي سبز گذاشته شده و همچنين براي شروع، 10 هکتار از محدوده مورد نظر همسطح سازي شده و طي چند روز آينده کاشت نهال نيز شروع مي شود. با تداوم عمليات اجرايي، بقيه محدوده کناري اتوبان نيز تسطيح و تحت پوشش کاشت نهال قرار مي گيرد.
سيامک آسيايي همچنين در خصوص گونه هاي مورد نظر براي کاشت، اظهار مي کند: کارگروه تخصصي تعيين گونههاي گياهي سازمان سيما، منظر و فضاي سبز شهرداري تبريز، گونه مناسب براي کاشت در اين محدوده را با توجه به وضعيت آب و هوا و خاک منطقه مشخص کرده است. نهالها نيز در فاصله ?? متري از گاردريلهاي نصب شده در اطراف اتوبان و در چهار رديف کاشته خواهند شد. براي کمربند سبز ايجاد شده در اين محدوده، کاربري اکولوژيکي تعريف شده است تا بتواند سهمي در تصفيه آلودگي هواي شهر و همچنين ايجاد زيبايي بصري در طول مسير داشته باشد.
به گفته وي، براي تامين آب مورد نياز اين طرح، مکاتباتي با اداره آب و فاضلاب شهرستان تبريز صورت گرفته تا از ظرفيتهاي تصفيه خانه مرکزي در غرب تبريز، براي اين منظور استفاده شود.
مديرعامل سازمان سيما، منظر و فضاي سبز شهرداري تبريز با تاکيد بر اينکه اين سازمان توسعه فضاي سبز را تا 400 هکتار در اولويت برنامه کاري خود قرار داده است، خاطرنشان مي سازد که عمليات کاشت نهال در تفرجگاه هاي آرپادره سي، عباس ميرزا و ائل باغي همچنان و پابه پاي طرح هاي جديد ادامه خواهد يافت.
با تمام اينها اما، فضاي سبز تبريز طرح ها و برنامه هاي گسترده تري را مي طلبد تا شهر از يوغ و بند دود و آهن و بتن رها شده، به آغوش سرسبزي و طراوت پناه ببرد و شهروندان نيز با مهرباني با طبيعت و عمل به وظايف خود در اين حيطه، از اين موهبت الهي بهره مند گردند و سلامت و زيبايي را بر شهر و محيط زندگي خود حاکم کنند.