احرارنيوز:بافنده فرش بزرگترين تابلو فرش دنيا گفت: بزرگترين تابلو فرش جهان در اروميه طراحي و بافته ميشود.
، آذربايجان غربي يکي از استانهاي مهم کشور در زمينههاي مختلف است از ديرباز مهد بزرگاني چون شهيد باکريها، شهيد امينيها، و مفاخري چون آيتالله خويي، محدث اورموي، نيم تاج بهار، حجتالاسلام غلامرضا حسني، مبارز بزرگ زمان انقلاب و ... است که حفظ نام و ياد و سيره و روش زندگي اين بزرگان براي زنده نگه داشتن تاريخ آذربايجان و انتقال آن به نسلهاي آينده ضرورتي اجتنابناپذير است.
در اين ميان انجام کارهاي فاخر و بزرگ براي زنده نگه داشتن نام و ياد اين بزرگان موضوعي است که در سالهاي متمادي مورد توجه مردم و مسئولان قرار گرفته است و امروز شهرداري اروميه به کمک هنرمندان چيرهدست با طراحي و بافت بزرگترين تابلو فرش دنيا و بافت چهرههاي ماندگار آذربايجان غربي بر روي اين تابلو فرش و نصب آن در ساختمان تاريخي شهرداري اروميه، اقدامي فاخر در زمينه فرهنگي انجام ميدهد.
در اين خصوص با ناصر محمديان طراح و بافنده بزرگترين تابلو فرش دنيا به گفتوگو نشستهايم تا بيشتر در خصوص اين اثر منحصر به فرد که در آن جزئي از تاريخ و چهرههاي ماندگار آذربايجان غربي نقش بسته بيشتر آشنا شويم؛ مشروح اين گفتوگو را در زير ميخوانيد:
در ابتدا از مشخصات کلي بزرگترين تابلو فرش جهان برايمان بفرماييد و از اينکه براساس چه معيارهايي اين تابلو فرش به عنوان بزرگترين تابلو فرش جهان معروف است.
وزن بزرگترين تابلو فرش دنيا 3 تن و 600 کيلوگرم است که اين تابلو فرش از نظر وزن تاکنون به عنوان بزرگترين تابلو فرش جهان شناخته شده است.
در اين تابلو فرش که به آن نام «مفاخر اروميه» دادهايم، داراي 14 ميليون و 500 هزار گره ترکي، در رج شمار 50 است که تمام هزينههاي آن توسط شهرداري اروميه و در راستاي حفظ فرهنگ اين استان به زير بافت ميرود.
در تابلو فرش مفاخر اروميه از 460 رنگ گياهي و معمولي استفاده شده و 45 درصد آن ابريشم و 65 درصد آن نيز کرک است.
کار طراحي اين تابلو فرش 45 متري را خودم انجام دادهام و کار نقاشي آن به عهده ليلا عبدي سادات، فارغالتحصيل دانشگاه هنر اسلامي تبريز بوده و در بافت آن نيز چندين قاليباف چيرهدست همراهيام خواهد کرد.
مهمترين موضوعي که در بافت اين تابلو فرش و خلق اثري ماندگار و فاخر وجود دارد بافت بخشي از هويت تاريخي و فرهنگي شهر اروميه است در اين زمينه بيشتر برايمان بفرماييد.
در تابلو فرش مفاخر اروميه تلاش شده تا به نوعي فرهنگ و تاريخ آذربايجان غربي به ويژه اروميه به نمايش گذاشته شود و از طريق اين اثر جزئي از تاريخ و بناهاي اروميه در قالب يک تابلو فرش به نمايش گذاشته شود که در اين خصوص از تصوير مفاخري چون حجتالاسلام حسني، آيتالله خويي، حجتالاسلام سيد علي اکبر قريشي، صفيالدين اورموي، محدث اورموي، والي اروميه در زمان مشروطيت، شهيد مهدي باکري، شهيد حميد باکري و شهيد اميني و ... و بناهاي تاريخي مهمي چون بناي شهرداري اروميه، مسجد سردار و چند بناي تاريخي ديگر استفاده شده است که تمام اينها جزئي از اصالت و تاريخي شهر اروميه هستند.
از جايي که شهر اروميه يکي از شهرهاي مهم در طول تاريخ به شمار ميرود و اين شهر مهد هنرمندان، مبارزين انقلابي و خواستگاه مردان و زنان آزادهاي است که در طول تاريخ از وجب به وجب خاک کشور حراست کرده و يا در عرصههاي هنري و تاريخي صحنهسازي کردهاند، بايد بتوان اين حماسهآفريني و کارهاي خارقالعاده را با چاشني هنر و ذوق و سليقه ايراني ماندگار کرد.
همانطور که فرموديد کار طراحي و نقاشي تابلو فرش به اتمام رسيده است؛ بافت بزرگترين تابلو فرش جهان کي آغاز و چه زماني مردم اروميه شاهد نصب اين تابلو فرش در شهرداري اروميه خواهند شد؟
براساس برنامهريزيهاي انجام گرفته اولين گره اين تابلو فرش به دست شهردار اروميه و تا 10 روز آينده زده خواهد شد و پس از آن 15 ماه زمان براي اتمام بافت بزرگترين تابلو فرش جهان لازم است که در بافت اين تابلو فرش منحصر به فرد 25 بافنده خبره که در قالب گروه هنري «رسا» به کار مشغول هستند، انجام خواهد گرفت.
اگر اجازه دهيد در خصوص ساير کارهاي هنري که تا کنون انجام دادهايد و به دلايل مختلفي ماندگار شدهاند بپرسم، نام چند مورد از اين آثار را برايمان بفرماييد و اينکه اين آثار هم اکنون در کجا هستند.
بزرگترين تابلو فرش ايستاده جهان در تالار شهرداري تبريز، تابلو فرش «گفتوگوي تمدنها» نصب در سازمان ملل، تابلو فرش «سرزمين وحي» نصب در کاخ شاه فهد، تابلو فرش «جام جهاني 2002» نصب در کره جنوبي، «کويت پس از اشغال» نصب در کاخ امير کويت، تابلو فرش «اتحاديه اروپا» نصب در بانک مرکزي آلمان، «رابطه ايران و آمريکا» نصب در نيويورک- انجمن ايرانيان مقيم آمريکا و در نهايت فرش «قاليباف» که در موزه هنرهاي اسلامي نيويورک نصب و نگهداري ميشود.
بهترين و دلنشينترين تابلو فرشي که تاکنون بافتهايد؟
از همه کارهايم به نوعي لذت ميبرم، اما بيشتر از همه تابلو فرش «بيداري اسلامي» که به منظور برگزاري همايشهاي بيداري اسلامي بافتهام را دوست دارم.
دليل موفقيت خود را در چه ميدانيد؟
قدرت ريسک بالا؛ گروه هنري «رسا» ريسکپذيري بالايي دارد و در طراحي فرش از مطالب و مباحث به روز استفاده ميکنيم که اين امر سبب ماندگاري کارمان ميشود.
ميتوان گفت، طراحي و بافت تابلوفرشهاي معمولي عموما توسط تمام بافندگان و طراحان فرش انجام ميگيرد، اما آنچه کارهاي ما را ماندگار و فاخر ميکند پرداختن به فرشهاي موضوعي است که با نگاهي به گذشته هنر صنعت فرشبافي نيز به اين موضوع ميرسيم که فرشهاي موضوعي ماندگاري بيشتري دارند.
اما سخن پاياني ...
حمايت مديران در کارهاي هنري نقش موثري دارد و با توجه به نقش هنر در زنده نگه داشتن تاريخ، سنت، فرهنگ و هويت يک شهر، منطقه و کشور شايد بيش از همه به دست هنرمندان ميسر است که در اين خصوص نياز بيشتري براي حمايت از هنرمندان است.
++++++++++++++++
گفتوگو از : مريم رسولي