1394/4/1 - 15 : 22
کد خبر: 3595
عضو شوراي شهر: گزارشات مالي شهرداري متناقض است
احرارنيوز:عضو شورا و سخنران پيش از دستور جلسه امروز شوراي اسلامي شهر تبريز گفت: شهرداري تبريز در فاصله دو هفته دو نوع گزارش مالي مربوط به فروردين و ارديبهشت ماه سالجاري به شورا ارايه کرده که متفاوت از هم بوده و تناقضاتي در آن وجود دارد.
ايران آهور در نشست علني اين هفته شوراي شهر تبريز خطاب به شهردار اظهار کرد: آقاي شهردار، مگر در مجموعه عريض و طويل شهرداري متخصص و کارشناسي وجود ندارد که لااقل بر گزارشات ارسالي به شورا نظارت کند و چرا اصل ثبات رويه در ارايه گزارشات مالي لحاظ نمي شود؟
وي افزود: چه اهدافي پشت سر اين گزارشات متناقض پنهان است؛ بنده سال پيش هم گفتم که بهتر است گزارشات مناطق بطور همسان و بر اساس مواد و رديف بودجه ارائه شود تا بهره بردار در استفاده از مطالب آنها دچار مشکل نشود و چرا به رغم تذکرات، روند معيوب موجود اصلاح نمي شود؟
آهور خطاب به شهردار گفت: آقاي شهردار، آيا از عملکرد زير مجموعه خود خبر داريد؟ آيا مي دانيد شهرداري منطقه دو به طور خودسرانه مقدار فضاي باز مورد نياز براي هر واحد مسکوني را از 15 متر به 18 متر افزايش داده است؛ چطور يک ضابطه و قانون به صورت خلق الساعه و آني صرفا فقط در يک منطقه ظهور و بروز پيدا مي کند؟
وي افزود: مگر نه اينست که بخشنامه و ضوابط بايد از يک کانال و براي کليه مناطق بطور يکسان و يکنواخت ارسال شود؟
اين عضو شورا اضافه کرد: منطقه 10 شهرداري نيز تعدادي املاک در رابطه با مسير گشايي هاي نيمه تمام را در مناطق محروم تملک کرده اما قادر به پرداخت وجوه آنها نيست و چشم انتظار عمل به وعده اعتبارات مرکز دوخته و همين امر موجب نارضايتي مردم و حتي کارکنان آن منطقه شده است.
آهور با بيان اينکه سه ماه از سال 94 سپري شده و بنابر گزارشات ارسالي از شهرداري، ميزان تحقق درآمد شهرداري در خوشبينانه ترين حالت 64 درصد مي باشد، گفت: شهردار بايد به دنبال راهکار جبراني تامين درآمد و جايگزين باشد نه اينکه به دنبال گرفتن وام از بانک شهر باشد.
وي از شهردار تبريز خواست تا گزارش کاملي از ميزان و مبلغ وام هاي اخذ شده و نحوه و چگونگي بازپرداخت اقساط آن در يکي از جلسات شورا ارايه کند.
وي افزود: مرسوم است وام را براي امور توليد مي گيرند تا بتوانند با عوايد حاصل از محصولات توليدي، اصل و سود آن را باز پرداخت کنند؛ حال براي بنده جاي سوال است که با توجه به اينکه هيچ گونه درآمدي از محل اجراي پروژه هاي عمراني (زيرگذر و روگذر) براي شهرداري تبريز متصور نيست بازپرداخت اصل و سود اين وام ها چگونه خواهد بود و شهردار بايد در اين خصوص روشنگري کند.
وي با اشاره به سخنان هفته قبل شهردار تبريز مبني بر اينکه هم اکنون در 10 نقطه از شهر اکيپ هاي شهرداري مشغول آسفالت معابر هستند گفت: شهردار آدرس آن محل ها را در اختيار اعضاي محترم شورا قرار دهد چرا که بنده به شخصه در اين هفته اخير آسفالت کاري در شهر نديده ام.
آهور همچنين از رييس شوراي شهر خواست درباره درخواست چند هفته قبل شهرداري تبريز مبني بر ارايه گزارشي از وضعيت پروژه هاي مشارکتي و سرمايه گذاري در سطح شهر، توضيح دهد.
وي همچنين در مورد مکان ساخت ساختمان جديد شورا اظهار کرد: شهردار به طور ضمني اعلام کرد که چون مالکيت منطقه دوکمال (محل ساخت ساختمان شورا) در اختيار شهرداري است بدين جهت آنجا را در اولويت اول خود قرار داده و سوال من اين است آيا مگرگزينه پيشنهادي کميسيون عمران در مالکيت شهرداري نيست.
وي افزود: پس چگونه مي شود که مکان ساختمان شهرداري منطقه 5 که يک ساختمان کاملا نوساز است بدون اجازه و اطلاع شورا جهت احداث مجتمع تجاري به مشارکت داده مي شود ولي در قبال واگذاري ساختمان کهنه و فرسوده شهرداري منطقه يک به محل احداث ساختمان شورا مقاومت مي شود؟
آهور اضافه کرد: وقتي سال گذشته موضوع واگذاري ساختماني در منطقه يک شهرداري به عنوان مکان شورا مطرح شد شهردار اعلام کرد اين محل به فرمانداري واگذار شده است، اما اکنون بار ديگر آنجا را هم با اولويت دوم در گزينه هاي پيشنهادي جديد خود براي احداث ساختمان شورا گنجانده ايد و اگر اين واگذاري صحت نداشت چرا اطلاعات نادرست به اعضاي شورا مي دهيد؟
وي همچنين از اجراي طرح هاي خلق الساعه در شهرداري از قبيل مسير ويژه دوچرخه سواري و آبدار کردن مهرانه رود (ميدان چايي) انتقاد و بر حفظ کاربري فضاي پيرامون خيابان دوکمال و جلوگيري از تکرار سرنوشت چايکنار و ازبين رفتن باغات اين خيابان تاکيد کرد.
کلیدواژه ها:
احساس خود را نسب به این خبر در قالب یکی از شکلک ها بیان کنید: