احرار: عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي در خصوص وقوع زلزله مهيب ترکيه و ارتباط آن با گسل تبريز، افزود: زلزله بزرگ 7.7 درجهاي که در منطقه شانلي اورفا و قاضي انتپ ترکيه رخ داد در منطقه سايزموتکتونيکي آذربايجان قرار ندارد و بنابراين تاثير مستقيمي بر آذربايجان خصوصا خوي و تبريز ندارد، بلکه پهنه سايزموتکتونيکي اورفا با پهنه کرمانشاه مرتبط است.
دکتر توحيد ملک زاده در خصوص وقوع زلزله مهيب ترکيه و ارتباط آن با گسل تبريز، افزود: زلزله بزرگ 7.7 درجهاي که در منطقه شانلي اورفا و قاضي انتپ ترکيه رخ داد در منطقه سايزموتکتونيکي آذربايجان قرار ندارد و بنابراين تاثير مستقيمي بر آذربايجان خصوصا خوي و تبريز ندارد، بلکه پهنه سايزموتکتونيکي اورفا با پهنه کرمانشاه مرتبط است.
وي افزود: منطقه شانلي اورفاي ترکيه متاسفانه در کنار گسل بنيادي زاگرس به طرف ترکيه قرار دارد و داراي پتانسيل بسيار زيادي ميباشد. هر آن در منطقه انتظار زلزلههاي بزرگ ميرفت و در زلزلههاي بزرگ انتظار فروريختن سقف و فوتي داريم.
ملک زاده اظهار کرد: فروردين ???? نيز در منطقه مالاتيا در مجاورت اورفا زلزله بزرگي رخ داد و خسارات زيادي به بار آورد. آذر ???? نيز منطقه آلازيغ ترکيه با زلزله 6.1 ريشتري مواجه شد.
وي در خصوص ارتباط زلزله مهيب امروز ترکيه با گسل آذربايجان نيز گفت: آذربايجان از نظر سايزموتکتونيکي مستقل است، بطوري که امروزه به جرات ميتوان زلزلههاي آذربايجان را براساس تکتونيک صفحهاي تفسير نمود.
دکتر ملک زاده افزود: زلزله مورد بحث ترکيه در ايالت لرزهاي جداگانه قرار دارد و مستقيماً نميتواند به صفحه آذربايجان تاثيري داشته باشد. آنچه که ميتواند تاثير ايجاد کند، صفحات توران از شمال و عربستان از جنوب هست که باعث فشردگي گسل آذربايجان و در نتيجه شکستن سنگها با منشا ماگماتيک زير زمين باشد.
وي در خصوص برخي پيشبينيها در مورد وقوع زلزله بزرگ در منطقه تاکيد کرد: هيچ متخصص زلزله ولو در ژاپن نميتواند زمان و مکان دقيق زلزله را پيشبيني کوتاه مدت کند، ولي براساس زلزلههاي تاريخي و روابط خاص زلزله شناسي ميتوانيم احتمال شکست يک گسل و تاثيرات آن را بر شهرها محاسبه کنيم. مثلا تمام زلزله شناسها معتقدند حدود دويست سال از زلزله مخرب تبريز گذشته است و من بعيد ميدانم يک آکادميسيني ادعايي در مورد پيشبيني دقيق زلزله داشته باشد./نصر
انتهاي پيام/