احرار: معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي تبريز گفت: تا انتهاي سه ماهه دوم سال جاري 495مبتلاي به ويروس اچ آي وي در آذربايجان شرقي شناسايي شده است.
دکترحسين حقائي، يکشنبه 20 آذرماه، در جمع خبرنگاران، با بيان اينکه ايدز يک بيماري عفوني ويروسي است و مخصوص گروه خاصي نيست، اظهار کرد: ايدز يک بيماري عفوني است که اگر عامل آن وارد بدن فرد شود، ميتواند به بيماري مبتلا شود؛ ويروس درون گلبولهاي سفيد خون و ترشحات جنسي وجود دارد و هر کسي که با ويروس در تماس باشد، ميتواند مبتلا به عفونت اچ آي وي شود.
وي ادامه داد: از زمان ورود ويروس اچ آي وي به بدن تا زماني که گلبولهاي سفيد، آنتي بادي برعليه آن ترشح ميکنند بين دو هفته و گاه تا سه ماه طول ميکشد که در اين زمان عليرغم اينکه ويروس درون بدن فرد موجود ميباشد، اگرفرد آزمايش هم بدهد جواب منفي خواهد بود که به اين مدت زمان، دوران پنجره ميگويند.
وي افزود: توجه به اين نکته بسيارحائز اهميت است که در دوره پنجره، عليرغم آلودگي، هنوز تستهاي آزمايشگاهي مثبت نشده است؛ بنابراين هيچگاه وجود يک آزمايش منفي دليل قطعي براي عدم ابتلاء فرد نيست و به تواترهاي زماني مشخص، بايد مجدداً مورد مشاوره و آزمايش قرار گيرد.
حقائي در رابطه با عمده ترين راههاي انتفال عفونت اچ آي وي، خاطرنشان کرد: کساني که با سرنگ و سرسوزنهاي مشترک تزريق ميکنند، کساني که روابط جنسي با افراد با احتمال ابتلاء به اچ آي وي بيشتري دارند و از راههاي پيشگيري استفاده نميکنند که اگر فرد بيماري مقاربتي داشته باشد با احتمال بيشتري ممکن است در روابط جنسي به عفونت اچ آي وي مبتلا شود و نوزادان مادران مبتلا به HIV نيز، اگر مادر تحت درمان نباشد، ممکن است مبتلا شوند.
وي با تاکيد بر توجه به اين نکته مهم است که ويروس اچ آي وي در روابط معمولي و اجتماعي منتقل نميشود، گفت: امروزه مهمترين استراتژاي کنترل اپيدمي اچ آي وي شناسايي، مراقبت و درمان مبتلايان به بيماري است چراکه دارو باعث کاهش ويروس در خون و ترشحات ميشود؛ بنابراين درصورت تماس اتفاقي با خون و ترشحات افراد مبتلا، ويروسي براي انتقال وجود نداشته باشد، بنابراين تمرکز برارتقاء «پيشگيري» و «تشخيص» يک ضرورت است.
وي ادامه داد: براي کنترل اپيدمي در جامعه بايد 90 درصد افراد مبتلا شناسايي شوند، 90 درصد افراد شناسايي شده تحت درمان ضد ويروسي قرار گيرند و در 90 درصد افراد تحت درمان، بار ويروسي انقدر کاهش يابد که غير قابل اندازهگيري شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي تبريز متذکر شد: اين مهم تنها در صورتي ميسر ميشود که اين افراد از بيماري خود مطلع باشند و براي دريافت خدمات مراقبت و درمان تمايل داشته و به اين خدمات دسترسي داشته باشند و خدمات را به صورت مستمر دريافت کنند.
وي اضافه کرد: دادههاي جهاني نشان ميدهد که طي دو سال اخير، همهگيري کوويد 19 و ساير بحرانهاي جهاني، موجب شد که پيشرفت اقدامات انجام شده در راستاي پايانيابي به همه گيري اچ آي وي دچار تزلزل شود و در نتيجه جان ميليونها نفر در معرض خطر قرار گيرد؛ از طرفي با توجه اين که انتقال از طريق رفتارهاي پرخطر جنسي در حال افزايش است، اتخاذ تدابير مناسب جهت افزايش بيماريابي و ارائه آموزشهاي لازم در بين آحاد مردم الزامي است.
حقائي گفت: هنوز نياز اساسي شامل انجام اقدامات لازم جهت مبارزه با ويروس اچ اي وي، پايان دادن به انگ و تبعيض، افزايش آگاهي و بهبود کيفيت زندگي افرادي که با ويروس زندگي ميکنند، تأمين نشده است چراکه انگ و تبعيض سبب پنهانکاري و ايجاد باورهاي غلط در اين زمينه شده و موجب طرد افرادي که با اين ويروس زندگي ميکنند يا در معرض خطر آن هستند.
وي اضافه کرد: بر اساس آمار کشوري تا پايان سال 1400 در مجموع 43 هزار و 725 نفر افراد مبتلا به AIDS/HIV در کشور شناسايي و ثبت شدهاند که اغلب آنها مرد هستند و حدود 42 درصد افراد مورد انتظار شناسايي شدهاند.
انتهاي پيام