احرار: يکي از موارد مهمي که اخيرا مديريت شهري تبريز آن را در اولويت برنامه کاري خود قرار داده، بحث ساماندهي وانتبارهاي ميوهفروش است، موضوعي که علاوه بر ايجاد چهره زشت و نازيبا، زمينهساز بسياري از مشکلات ديگر نيز شده است.
مهديه فرجزاده: طرح ساماندهي وانت بارهاي ميوه فروش در سطح معابر عمومي به ويژه در نقاط پرتردد و شلوغ شهر از جمله دغدغههايي است که شهروندان تبريزي هر روز با آن مواجه اند و اکنون با اعلان طرح ساماندهي وانت بارهاي ميوه فروش از طرف شهرداري، تمام نگاه ها به اين مسئله معطوف شده که اين معضل چگونه از سوي مسئولان شهري مديريت خواهد شد.
ساماندهي وانت بارها نيازمند عزمي جدي از سوي ديگر دستگاه هاي ذيربط اداري چون فرمانداري، دادگستري و نيروي انتظامي و از طرفي با همکاري رسانه ها و مشارکت مردم است .
در اين راستا، يک روز عادي در گوشه اي از شهر را تصور کنيد؛ تعدادي از صاحبان وانتبارها بيتوجه به ايجاد ترافيک و سدمعبر در پرترددترين و شلوغترين قسمت خيابان و حتي قسمتي از پيادهراه، اقدام به پارک و فروش ميوه، تره بار و ديگر مواد غذايي کرده اند و عده اي نيز بي توجه به مسائل ديگر، خودروي خود را به حالت دوبله پارک و براي خريد پياده شده و يا از داخل ماشين دستور خريد را به فروشنده مي دهد، در حاليکه باعث ايجاد گره هاي سنگين ترافيکي در آن محل شده اند.
اين گونه خريدها هرچند بر رونق کسبوکار وانتي ها مي افزايند ولي در مقابل باعث ايجاد چهرهاي زشت در طول روز و هنگام شب بعد از ترک محل توسط صاحبان وانتبار که پسماند زيادي از خود بر جاي مي گذارد، مي شود. در نهايت اين صحنه براي رانندگان عبوري از محل و عابران پياده به هيچ وجه خوشايند نيست و احتمال وقوع حوادث ناشي از رانندگي و طولانيتر شدن زمانهاي ترافيک را در پي دارد.
نگاهي اجمالي به اين معضل نشان مي دهد عملياتي شدن طرح ساماندهي وانتبارهاي دورهگرد ميتواند هم در بعد اقتصادي و هم در بعد زيبايي شهر، يک گام به جلو براي سرمايه گذاري در بخش هاي مختلف باشد و بخشي از نازيبايي هاي شهر را ترميم بخشد.
گرچه هر از گاهي در خصوص ساماندهي وانتبارها تصميماتي گرفته شده و به مراحله اجرا درآمده و برخوردهايي نيز به صورت مقطعي انجام گرفته و بعد از دورهاي کوتاه اوضاع به روال قبل و حتي شديدتر از آن برگشته است و برخي از آنان نه فقط منتهي اليه سمت راست خيابان را تحت سيطره خود در مي آورند بلکه پا را از اين هم فراتر گذاشته و در قسمت پياده رو، خودروهاي حامل ميوه، تره بار و مواد غذايي را پارک کرده و با گستراندن بساط خود محل عبور عابران پياده را سد مي کنند و جايي براي آمد و شد باقي نمي گذارند.
با وجود تمام اين معضلات حذف وانت بارهاي ميوه فروش از سطح شهر و برخورد قهريه با آنان، با توجه به اوضاع اقتصادي امروز جامعه، دور از انصاف و نوعي بي عدالتي به حساب مي آيد به همين منظور شهرداري تبريز با همکاري ساير ارگان تصميم بر ساماندهي گرفته است. طرحي که فاز عملياتي آن آغاز شده است.
فاضل نادري، مديرعامل سازمان مديريت حمل و نقل بار شهرداري تبريز در اين خصوص مي گويد: از حدود يک ماه قبل، عمليات ساماندهي وانتبارها با تشکيل دو تيم جهت ابلاغ و همچنين براي مکانيابي آغاز شد و تا به امروز، به تعداد 242 نفر که در سطح شهر اقدام به ميوه فروشي با وانت مي کنند، ابلاغ صادر شده تا جهت تکميل پرونده، مراجعه کنند که از اين تعداد تاکنون فقط 40 نفر مراجعه کرده و با دادن مدارک و تکميل پرونده، کدشناسه خود را دريافت کرده اند که اين رقم در مقايسه با 543وانتبار که طبق مشاهدات همکاران در سازمان اقدام به ميوه فروشي در سطح شهر تبريز مي کنند، بسيار کمتر است.
وي با اشاره به تعداد کم صدور کدشناسه گفت: صدور کدشناسه، منوط به بررسي مدارک و سند ماشين، گواهينامه، محل سکونت، بيمه ماشين و ساير مواردي که براي فعاليت لازم مي باشد، است. در اين راستا بعد از شناسايي و ابلاغ، معاونت خدمات شهري براساس معيارهايي اقدام به مکان يابي مي کند. مواردي چون عدم نزديکي به مغازه هاي ميوه فروشي و يا مراکز خدماتي از قبيل بيمارستانها، مدارس، کلانتري و همچنين مکانهاي پرخطر چون نزديکي به تقاطعها و مراکز آتشنشاني لحاظ ميشود و تعداد آن در هر منطقه بر اساس نياز آن محل بوده و تا به اکنون، تعداد 120 ايستگاه در سطح مناطق دهگانه( به غير از منطقه 8و 9) تعيين شدهاند.
نادري تاکيد کرد: بعد از طي مراحل مکان يابي، محل مور نظر خط کشي و کددار شده و همان کد بر روي وانت که ميوه عرضه مي کند، نيز نصب شده و بين کد محل و کد وانت تطبيق داده مي شود و در آن محل فقط يک وانت با همان کد مستقر خواهد شد. با اجراي اين طرح مشکل راه بندان و ترافيک چندين وانت ميوه فروش و مورب نگه داشتن وانت و همچنين تکليف زباله هاي که اصولا بعد از ترک، وانت ميوه فروش در محل باقي مي گذارد، حل خواهد شد. چرا که ميوه فروش موظف به نظافت بعد از اتمام روزکاري محوطه خود خواهد بود.
وي با بيان اينکه با کددار کردن محل استقرار و وانتبار، نظارت بر عدم گرانفروشي، کمفروشي، فروش ميوههاي فاسد و کم کيفيت توسط اين اقشار که گاها مشاهده ميشود، توسط معاونت خدمات شهري و سازمان ميادين دقيق و راحتتر مي شود، افزود: بعد از ساماندهي و شروع عمليات، با فروش ميوه توسط وانت بارها در نکات بيرون از اين مکان ها، دستگاه هاي قضايي برخورد خواهند کرد و در صورت عدم مراجعه مالکان خودرو در زمان مقرر جهت دريافت شناسه و تکيمل مدارک، برابر مقررات و ضوابط، شهرداري با همکاري دستگاههاي قضايي نسبت به جمعآوري و تحويل خودرو به پارکينگ اقدام خواهد کرد.
مديرعامل سازمان مديريت حمل و نقل بار از همکاري معاونت خدمات شهري، سازمان ميادين، اداره کل حراست، اداره کل ارتباطات و رسانه هاي محلي و همپايي شهروندان در اجراي اين طرح تقدير کرد.