احرار: زوميت نوشت: مطالعه پژوهشگران فنلاندي نشان ميدهد مردان ازنظر زيستي پيرتر از زنان همسن خود هستند؛ اما اين فاصله در حال کمشدن است.
براساس پژوهش دانشگاه ييواسکيلا و دانشگاه هلسينکي فنلاند، مردان ازنظر زيستي مسنتر از زنان هستند. مردان بيشتر سيگار ميکشند و جثه بزرگتري دارند که تا حدي به توضيح تفاوت جنسي مشاهدهشده کمک ميکند.
اگرچه در قرن بيستم اميد به زندگي در دنياي غرب بهسرعت افزايش پيدا کرد، زنان هنوز درمقايسهبا مردان اميد به زندگي بيشتري دارند. در فنلاند، معمولاً زنان پنج سال بيشتر از مردان عمر ميکنند. اين شکاف جنسي در دههي 1970در بيشترين حد خود قرار داشت. در آن زمان، اميد به زندگي زنان در هنگام تولد بيش از ده سال بيشتر از مردان بود؛ اگرچه اين نابرابري در سالهاي اخير بهسرعت در حال کاهش بوده است.
براساس مطالعهاي که اخيراً منتشر شده، تفاوت بين جنسها را ميتوان در پيري زيستي نيز مشاهده کرد. پژوهش جديد تفاوتهاي زيستي احتمالي در پيري را بين مردان و زنان بررسي کرد و به اين مسئله پرداخت که آيا عوامل مرتبط با سبک زندگي ممکن است علت تفاوتهاي احتمالي باشد. اين اختلافها هم در ميان بزرگسالان جوان و هم در افراد مسن بررسي شد.
آزمودنيها شامل دوقلوهاي بالغ جوانتر (21تا 42سال) و مسنتر (50تا 76سال) از مطالعهي همگروهي دوقلوهاي فنلاند بودند. عوامل مرتبط با سبک زندگي شامل تحصيلات، شاخص تودهي بدني، استعمال دخانيات، مصرف الکل و فعاليت جسمي با استفاده از پرسشنامه اندازهگيري شد.
چندين ساعت اپيژنتيک بهعنوان سنجههاي پيري استفاده شد. ساعتهاي اپيژنتيک امکان مطالعهي متغيرهاي مرتبط با طول عمر را فراهم ميکنند؛ درحاليکه آزمودني هنوز زنده است. آنها سن زيستي را برحسب سال و براساس سطوح متيلاسيون DNA اندازهگيريشده در نمونهخون تخمين ميزنند. آنا کانکانپه، پژوهشگر مؤسسهي تحقيقات پيريشناسي و دانشکده علوم سلامتي و ورزش ميگويد:
دريافتيم که مردان ازنظر زيستي پيرتر از زنان با همان سن تقويمي بودند و اين تفاوت در شرکتکنندگان مسنتر بسيار بيشتر بود.
استعمال دخانيات به دفعات بيشتر در ميان مردان شکاف جنسي در پيري را در دوقلوهاي مسنتر و نه در دوقلوهاي جوان توضيح ميداد. علاوهبراين، اندازهي بدن بزرگتر مردان بخش کوچکي از شکاف جنسي را در هر دو گروه سني توضيح ميداد. کانکانپه ميگويد:
ما تفاوت جنسي را در سرعت پيري مشاهده کرديم که با عوامل مرتبط با سبک زندگي توضيحدادني نبود. همچنين، از طرح مطالعاتي بسيار خاصي استفاده کرديم و سرعت پيري را بين دوقلوهاي با جنس مخالف مقايسه کرديم. تفاوت مشابهي بين اين جفت دوقلوها نيز مشاهده شد.
در دوقلوهاي غيرهمجنس، دوقلوي پسر حدود يک سال از دوقلوي دختر پيرتر بود. اين جفت دوقلوها در محيط يکساني رشد کرده بودند و نيمي از ژنهاي آنها مشترک بود. بهگفتهي کانکانپه، اين اختلاف را ميتوان با تفاوتهاي جنسي در عوامل ژنتيکي و اثرهاي مفيد هورمون جنسي زنانه استروژن بر سلامتي توضيح داد.
مطالعهي جديد به درک رفتارهاي سبک زندگي و تفاوتهاي جنسي مرتبط با پيري زيستي و اميد به زندگي کمک ميکند. کاهش استعمال دخانيات در مردان تا حدي توضيح ميدهد که چرا شکاف جنسي در اميد به زندگي در دهههاي اخير کاهش پيدا کرده است.