مديرکل منابعطبيعي و آبخيزداري آذربايجانشرقي گفت: هر چند با توجه به شرايط اقتصادي کشور، بهرهبرداري از منابع معدني اجتناب ناپذير است اما تداوم اين روند و عدم اصلاح روشهاي فعلي منجر به يک فاجعه بزرگ زيست محيطي در آينده خواهد شد.
به گزارش احرار به نقل از فارس، سيروس داودي در گفت و گو يي اظهار داشت: دو هزار و 650 معدن ثبت شده در استان داريم که حدود 850 مورد از اين معادن فعال هستند و بيش از يک هزار و 800 معدن نيز در مرحله ثبت، دريافت مجوز و يا انجام عمليات اکتشاف قرار دارند و در مجموع دو سوم سطح آذربايجانشرقي در محدوده ثبت شده اين معادن قرار ميگيرد.
وي افزود: محوريت اين فعاليتهاي معدني نيز در منطقه ارسباران متمرکز شده و هشت دهم جنگلهاي اين منطقه در محدوده معادن واقع هستند و هر چند با توجه به شرايط اقتصادي کشور، بهرهبرداري از اين منابع اجتنابناپذير است اما تداوم اين روند در آينده منجر به يک فاجعه بزرگ زيست محيطي خواهد شد.
مديرکل منابعطبيعي و آبخيزداري آذربايجانشرقي خاطرنشان کرد: براي جلوگيري از اين اتفاق بايد به سمت اصلاح روشهاي استخراج برويم چرا که براي نمونه در اروپا ضمن استخراج معادن به صورت زيرسطحي و زيرزميني، نسبت به حفظ و احياي اراضي جنگلي نيز اقدام ميکنند اما غالب بهرهبرداريها از معادن ما به صورت سطحي و با تخريب منابع طبيعي صورت ميگيرد.
گزارش فارس حاکي است، منطقه ارسباران در شمال غربى آذربايجانشرقى مشتمل بر چهار شهرستان اهر، کليبر، ورزقان و جلفا، يکى از سحرانگيزترين مناطق کشور و جلوهگاه شکوه طبيعت در سرزمين اسلامى ايران است. کوههاى صعبالعبور و سر به آسمان کشيده ارسباران موجب شده است که اين منطقه، سالهاى متمادى بافت طبيعى خود را حفظ کرده و چهره استوارش از گزند حوادث روزگار مصون بماند.
ارسباران به خاطر وجود کوههاى سرسبز، جنگلهاى زيبا، مراتع غنى و رودهاى پرآب، از زيبايى دلانگيزى برخوردار است و مىتوان گفت کانون تجمع زيبايى، شکوه و عظمت طبيعت، قدمت تاريخى، تنوع گونههاى گياهى و جانورى است.
جنگلهاى ارسباران با 130 هزار هکتار وسعت که از شهرت جهانى برخوردار است در مناطق کليبر، ميشهپاره، منجوان شرقى و غربى، ديزمار شرقى و کيوان گسترده شده و داراى بيش از 180 گونه درختى و درختچهاى است. بخشى از جنگلهاى اين منطقه با وسعت 78 هزار و 560 هکتار در محدوده شهرستان کليبر قرار دارد و در سال ???? در شمار اندوختگاههاى زيست کره برنامه انسان و کره مسکون (MAB) قرار گرفته، محل انحصارى رويش گونههاى نادرى از گياهان و يگانه زيستگاه يکى از نادرترين پرندگان به نام سياه خروس است.
همچنين پناهگاه و جنگل معروف آنزا در شهرستان کليبربا گونههاى مختلف حيات وحش نيز از سوى اين برنامه وابسته به سازمان ملل، به عنوان يکى از مناطق جنگلى ارزشمند جهان معرفى شده است.
مراتع ارسباران با 67400 هکتار وسعت علاوه بر اينکه رويشگاه گونههاى متنوع گياهى است مهمترين منبع تغذيه دام عشاير منطقه محسوب مىشود. پوشش گياهى مراتع ارسباران بسيار متنوع است به طورى که بيش از ??? گونه آن فقط در منطقه حفاظت شده شناسايى شده است.
به استناد آثارى که اخيرا در مناطق سونگون و ليقان کشف شده ارسباران مهد تمدن انسانها در دوران پيش از تاريخ بوده و به گواهى آثار بسيارى که از دورههاى مختلف تاريخى از انسانهاى اوليه و همچنين سنگ نوشتهها در اين سرزمين به يادگار مانده، منطقهاى است که ريشه در اعماق تاريخ دارد و در زمانهاى دور شاهد جريان زندگى و تحولات تاريخى بوده است.
برخى از بناها و آثار به يادگار مانده از دورانهاى پيش در منطقه ارسباران عبارتند از: مجموعه تاريخى ـ فرهنگى آرامگاه شيخ شهابالدين اهرى، بازار اهر، مسجد جامع اهر يادگار دوره سلجوقيان و اتابکان آذربايجان، قلعه کلهر، قلعه چوشون، قلعه بابک و دهها اثر تاريخى ـ فرهنگى ديگر که داراى ارزشهاى فرهنگى و تاريخى در سطح جهانى هستند.