احرار: متخصص تغذيه و رژيم درماني، درباره عوارض کم آبي بدن و خطراتي که به دنبال دارد، نکاتي را متذکر شد.
غزاله اسلاميان، با تاکيد بر اينکه اگر دچار کم آبي شويد، حجم خون در گردش بدن کاهش مييابد، گفت: در اين شرايط ضربان قلب بالاتر رفته تا حجم مناسب جريان خون در بدن را حفظ کند، اينکار بيش از حد معمول به قلب فشار وارد ميکند.
وي با تاکيد بر اينکه 60 تا 70 درصد وزن بدن را آب تشکيل ميدهد، ادامه داد: مقدار آب مورد نياز بدن، به وسيله دماي بدن و فعاليت کليهها براي دفع مواد زائد و ميزان تعريق تعيين ميشود.
اسلاميان افزود: کم آبي با علامتهاي سردرد و گرفتگي عضلات همراه است.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني گفت: پس از خواب شبانه اولين ادرار صبح، معمولاً غليظ و زرد رنگ است، اما پس از آن ادرار بايد بيرنگ و بيبو باشد و اين نشان دهنده کار طبيعي کليه است.
اسلاميان در پاسخ به اين سوال که نوشيدن چه ميزان آب براي هر فرد کافي است، افزود: پاسخ اين سوال به ظاهر ساده، قدري پيچيده است، در واقع مقدار مشخصي براي دريافت آب تعيين نميشود زيرا نياز هر فرد به آب به فعاليت بدني روزانه، سوخت و ساز پايهي بدن، دماي محيط، رژيم غذايي و نسبت وزن عضلات به چربي در بدن، سن، جنس و بيماريهاي زمينهاي بستگي دارد.
به گفته وي، کودکان هنگام ورزش، هرگاه احساس تشنگي کنند به اندازه رفع تشنگي بايد آب بخورند و علاوه برآن نصف ليوان آب اضافهتر هم بنوشند، نوجوانان نيز به همين ترتيب، فقط بعد از رفع تشنگي بايد يک ليوان آب اضافهتر دريافت کنند.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي با تاکيد بر اينکه مصرف مايعات دريافتي روزانه شامل مايعات از غذا و نوشيدنيهاي متنوع است عنوان کرد: در افراد بزرگسال با فعاليت معمولي در دماي هواي متعادل، حداقل نياز به دريافت آب يک و نيم ليتر در روز است که براي جايگزيني از دست دادن آب از ريهها، دستگاه گوارش، ادرار و تعريق، بدن به آن نياز دارد.
وي افزود: در حال حاضر توصيه به مصرف ? ليوان آب و مايعات در روز است، يعني تقريباً يک ميليليتر به ازاي هر کالري انرژي دريافتي، البته افراديکه در آب و هواي گرم زندگي ميکنند يا به دليل کار و فعاليت شديد زياد عرق ميکنند، مقدار بيشتري مايعات بايد مصرف کنند.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني افزود: با اين وجود توجه به رنگ ادرار نيز ميتواند يکي از روشهاي تشخيص وضعيت کم آبي در بدن باشد، در صورتيکه رنگ ادرار پررنگ باشد ميتواند نشاندهنده کم آبي باشد.
اسلاميان با اشاره به اينکه وضعيت سلامت بدن شما به ويژه قلب و کليه، بر ميزان توصيه شده مايعات مصرفي تأثير دارد، گفت: در صورتيکه بيماري زمينهاي خاصي بهويژه نارسايي قلبي، نارسايي کليوي و سنگ کليه داريد حتماً بايد با پزشک متخصص در زمينه ميزان دريافت مايعات مشورت کنيد.
وي، استفاده مدام از آب و نوشيدنيهاي گازدار را تهديدي براي سلامت دانست و ادامه داد: آبهاي گازدار به دليل داشتن گاز کربنيک منجر به نفخ و مشکلات گوارشي ميشود.
متخصص تغذيه و رژيم درماني با بيان اينکه آبميوههاي طبيعي ميتوانند بخشي از نياز روزانه به مايعات در بدن را تأمين کنند خاطرنشان کرد: نکته اينجاست که اين نوشيدنيها به دليل کالري بالا و نداشتن فيبر در صورت دريافت روزانه و مداوم ميتوانند منجر به اضافه وزن شوند.
وي به افرادي که تمايل به مصرف آب ندارند يا فراموش ميکنند آب بنوشند توصيه کرد: يک پارچ آب را هميشه در معرض ديد خود بگذاريد، اين کار به شما يادآوري ميکند که بايد آب بنوشنيد و يا از آبنوشها (دتاکسها) استفاده کنيد. (دتاکسها شامل آب و تکههاي ميوه و سبزي هستند مثل دتاکس ليمو و نعناع يا دتاکس خيار).
اسلاميان ادامه داد: بخشي از آب مورد نياز روزانه بدن نيز از طريق دريافت کافي ميوه و سبزي نيز تأمين ميشود.
وي با تاکيد بر اينکه تاجايي که امکان دارد بايد مصرف آبهاي معدني محدود شود، اضافه کرد: بطريهاي آب معدني عمدتاً حاوي داراي مادهاي به نام بيسفنولآ هستند، مطالعات نشان دادهاند استفاده مداو از اين ماده براي سلامت مضر است