احرار: مدير گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکي تبريز وضعيت سلامت روان آذربايجان شرقي در دوران پساکرونا را تشريح کرد و گفت: افسردگي شايعترين اختلال رواني در جامعه است.
به گزارش احرار به نقل از مهر، وهاب اصل رحيمي در گفتوگويي ظهار کرد: مجموعه تحقيقاتي که در طي دوران پاندمي کوويد 19انجام شد، نشان ميدهند بيش از 30 درصد جمعيت استرس شديد، بيش از 31 درصد اضطراب بيماري و در حدود 34 درصد افسردگي را تجربه کردند.
وي ادامه داد: اکنون در جوامع به اين موارد توجه بيشتري ميشود در بررسي که در کشور ما انجام شد، به اين نتيجه رسيديم اضطراب جامعه بالا است چراکه وضعيت اقتصادي، اجتماعي و حمايتي پايين است.
وي افزود: مطالعه ديگر نيز نشان داد حدود 29 درصد اختلالات روان پزشکي در اين مدت شايع بوده است در حالي که پيش از آن، اين مقدار در محدوده 23 درصد بود؛ بنابراين احتمال ميداديم پس از کرونا شيوع اختلالات روان پزشکي، افکار خود آسيب رسان، مصرف مواد، ابتلاء به بيماريهاي اضطراب چون وسواس، پنيک و اضطراب اجتماعي افزايش يابد.
رحيمي خاطرنشان کرد: خشونت و بد رفتارهايي درون خانواده شکل گرفت و اثرات آن پايدار ماند يا مشکلاتي که در حوزه ترس از بيماري، وسواس و از اين قبيل شيوع پيدا کرد همچنين در روابط درون خانواده و اجتماعي نيز مشکلاتي ايجاد شد.
وي گفت: بايد به سلامت روان و بهزيستي مردم توجه کنيم غربالگري، مراقبت از بيماريهاي شايع، افزايش دسترسي به خدمات مشاوره و شناساندن سامانه ???? و ارزيابي آن از اقدامات معاونت بهداشت در دوران پساکرونا است.
وي اضافه کرد: مشکل اساسي در غربالگري و مراقبت بيماران روان پزشکي انگ و لقبي است که از طريق جمع يا برخي از مردم که مطلع نيستند، اتفاق ميافتد و سبب خود سانسوري شده و فرد با مشکلات دست و پنجه نرم کرده و در خود فرو ميبرد و در نهايت بيماري در او ريشه ميدواند.
مدير گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکي تبريز يادآور شد: بخش اعظمي از افرادي که مبتلا به بيماريهاي روان پزشکي هستند، به خدمات سلامت روان مراجعه نکرده و از اين خدمات استفاده نميکنند، آنها مورد پيش داوري غير مواجه قرار گرفته و در نهايت موجب غفلت از سلامت روان بخش اعظمي از جامعه ميشود.
وي ادامه داد: طي آخرين پيمايشها به ازاي هر چهار نفر يک فرد به مشکلات روان مبتلا است که موجب ميشود ارتباطات فرد کاهش يابد و در فرآيند تشخيص و درمان قرار نگيرد؛ بنابراين بيماري سختتر و کارکرد بيمار کمتر ميشود.
وي همچنين متذکر شد: بنابه شاخص دالي راندمان يک فرد از بدو تولد تا مرگ بايد ?? درصد باشد، وقتي به هر دليلي اثربخشي و کارايي او از مسير طبيعي منحرف ميشود، يک باري را تحت عنوان بار بيماري به جامعه تحميل ميکند که تحقيق کردند بيشترين بار، بار بيماريهاي رواني است.
رحيمي در ادامه بيان کرد: بايد رنج سني افرادي که در معرض مشکل هستند را در نظر بگيريم، بيماري رواني از آستانه بلوغ خود را نشان ميدهد و تأثيرات خود را بر فرد ميگذارد؛ گروه سني 20 تا 40 سال بيشترين جمعيت را در اين مجموعه به خود اختصاص ميدهند و بار مشکلات آنها بيشتر است.
وي گفت: انگ زدايي يکي از مطالبههاي جدي است که بايد در جوامع ما انجام شود، بايد به افراد آموزش دهيم و عادي سازي کنيم؛ بايد بدانيم امکان دارد اين علائم در هر فردي ايجاد شود، چنين القاب و برچسبهايي موجب افزايش جمعيت بيماران رواني نابرخوردار از سلامت ميشود، بايد اطلاعات و باورهاي افراد اصلاح شود.
وي اظهار کرد: سياستهاي ناعادلانه که دنيا بر عليه ما شکل داده و برخي مشکلات داخلي و سيستم مديريت اجتماعي موجب شد تا وضعيت سلامت روان جامعه ما آبستن يک سري مشکلاتي شود، وقتي بررسي ميکنيم ميبينيم که نشاط، اميد، همگرايي و رفاه اجتماعي وجود ندارد و در حوزه سلامت روان اثر نامطلوبي ميگذارد؛ بنابراين سلامت روان نيازمند مراقبت اورژانسي است.
مدير گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکي تبريز در پايان تاکيد کرد: 70 درصد افرادي که در آذربايجان شرقي به مراکز سلامت مراجعه کردند را ارزيابي کرديم، 210 هزار نفر داراي اختلالات رواني بودند که حدود شش درصد جمعيت استان را شامل ميشود و بيشترين مشکلات آنها اضطراب و افسردگي بود، 52 درصد افسردگي و 20 درصد اضطراب داشتند که اگر افراد همکاري کرده و مشکل خود را بازگويي ميکردند، عدد به 230 هزار ميرسيد.