احرار: مهرنوشت: به ماهي لقب «غذاي مغز» داده شده است، و يک مطالعه جديد نشان مي دهد که ممکن است اين موضوع واقعا براي بزرگسالان ميانسال صدق کند.
محققان دريافتند که در بين بيش از 2000فرد ميانسال، افرادي که سطح اسيدهاي چرب امگا 3 خونشان بالاتر است، در تستهاي مهارتهاي فکري خاص عملکرد بهتري داشتند. آنها همچنين داراي بافت ضخيمتري در ناحيه مغز مرتبط با حافظه بودند، بافتي که معمولاً وقتي افراد مسن دچار زوال عقل ميشوند نازک ميشود.
اسيدهاي چرب امگا 3، به ويژه دو نوع معروف به DHA و EPA، در ماهيهاي چرب مانند سالمون، ماهي تن، ماهي خال مخالي، شاه ماهي و ساردين به فراواني يافت ميشوند. آنها همچنين ميتوانند از طريق مکملهاي روغن ماهي دريافت شوند.
تعدادي از مطالعات دريافت بيشتر امگا 3 را با عملکرد بهتر مغز و حتي کاهش خطر زوال عقل مرتبط دانسته اند.
«کلوديا ساتيزابال»، محقق ارشد اين مطالعه از دانشگاه تکزاس، گفت: «ميانسالي زماني است که اولين نشانههاي پيري غيرعادي مغز ممکن است ظاهر شود. بنابراين بايد به اين فکر کنيم که چه کارهايي ميتوانيم در ميانسالي انجام دهيم تا از سلامت مغز خود حمايت کنيم.»
تيم تحقيق دادههاي 2183 نفر را مربوط به مطالعه قلب بررسي کرد. شرکت کنندگان که به طور متوسط 46 سال سن داشتند، تحت اسکن مغزي MRI و تستهاي استاندارد حافظه و مهارتهاي فکري قرار گرفتند. سطح خوني DHA و EPA آنها نيز اندازه گيري شد.
به طور کلي، محققان دريافتند، 75 درصد از شرکت کنندگان داراي سطح امگا 3 بالاتر، از نظر مغزي بهتر از 25درصد داراي سطح امگا 3 پايينتر عمل کردند.
همچنين گروه داراي بالاترين سطح امگا 3، حجم بافت بيشتري را در هيپوکامپ مغز نشان دادند؛ ناحيهاي که در حافظه نقش دارد و جزو اولين مناطق مغزي است که هنگام ابتلاء به زوال عقل آسيب مي بيند.
افرادي که سطح امگا 3 بالاتري داشتند نيز در آزمونهاي استدلال انتزاعي از همسالان خود بهتر عمل کردند.
ساتيزابال افزود: «مطالعات ديگر امگا 3 را با قدرت ذهني بيشتر مرتبط دانستهاند و تحقيقات در حيوانات آزمايشگاهي نشان داده است که اسيدهاي چرب التهاب را کاهش ميدهند و از سلولهاي هيپوکامپ در برابر مرگ محافظت ميکنند و در عين حال باعث تقويت آن ميشوند.»
سازمان غذا و داروي ايالات متحده توصيه ميکند که روزانه بيش از 3 گرم EPA و DHA از غذاها و مکملهاي غذايي مصرف نکنيد، مگر اينکه از نظر پزشکي تجويز شده باشد.
به گفته محققان، يک رژيم غذايي خوب براي مغز شامل مقدار زيادي سبزيجات (مخصوصاً سبزيجاتي مانند بروکلي و سبزيجات برگدار)، ميوهها (به ويژه انواع توتها)، غلات غني از فيبر، آجيل و ساير چربيهاي خوب مانند چربيهاي موجود در روغن زيتون و آووکادو است.