احرار: از جمله خواص و فوايد بادام مي توان به جلوگيري از بيماريهاي قلبي، تقويت دستگاه ايمني، مراقبت از پوست و مو، تنظيم فشار خون، جلوگيري از سرطان، کاهش وزن و تقويت قواي جنسي اشاره کرد؛ در اين مطلب به تشريح بخشي از خواص و فوايد بادام پرداختهايم.
"درخت بادام" درخت بومي آسياي مرکزي و جنوب غربي به شمار ميرود که بادام به عنوان ميوه اين درخت، خواص بيشماري دارد. ميوه بادام و فراوردههاي آن در درمان بيماريهاي مختلف کاربرد دارد.
انواع بادام:
بادام پوست کاغذي: با پوستهاي چوبي و نازک
بادام مامايي: درختي ديرگل و بسيار مقاوم در برابر آفات
بادام سنگي: با پوستي بسيار سخت و مناسب ديمکاري
بادام ربيع: با مقاومت بسيار در برابر سرمازدگي و آفات
بادام منقا: درختي زودگل با محصولي شيرين
بادام سفيد: درختي زودگل با محصولي بسيار محبوب
بادام تلخ: با درختي مقاوم در برابر آفات و استفاده به عنوان پايه و ستوني محکم براي ذيگر ارقام بادام
بادام زميني: نوعي حبوبات که در واقع رشد دانه آن در زير زمين است.
بادام هندي: درختي گرمسيري و هميشه سبز و قرار گرفتن بادام در قسمت پاييني ميوه آن
برخي از خواص بادام شيرين
بادام شيرين يکي از آجيلهاي بسيار محبوب به شمار ميرود و روغني که از فشردن هسته آن تهيه ميشود نيز در تهيه داروهاي گياهي، حکايت از خاصيت بادام، دارد. از جمله فوايد بادام شيرين ميتوان به مقابله با بيماريهايي چون کلسترول بالا، چاقي، ديابت، بيماريهاي پوستي و … اشاره کرد.
ديگر خاصيت بادام شيرين، حل کردن برخي از داروها در آن به منظور استفاده در تزريقات است؛ از ديگر خواص هاي بادام شيرين، استفاده گسترده در صنعت آرايشي است.
بادام حاوي مقاديري فيبر، اسيدهاي چرب و ساير ترکيبات گياهي است. مجموع اين مواد ميتواند به تنظيم قند خون، کاهش کلسترول و در نتيجه بهبود عملکرد قلب منجر شود ضمن اينکه در کنترل وزن و کاهش آن نيز به افراد کمک ميکند.
خواص مغز بادام براي مردان
عملکرد و تقويت قواي جنسي براي مردان در هر سني اهميت فراواني دارد؛ اگر چه روند طبيعي زندگي بر اين قوا نيز تاثير منفي ميگذارد و آن را رو به زوال سوق ميدهد اما بهرهگيري از رژيم غذايي سالم ميتواند اين روند را به تاخير بيندازد.
عملکرد جنسي آقايان مستقيماً به سطح هورمون تستوسترون بستگي دارد که خواص بادام، در رشد آن تاثير مثبتي دارد؛ بادام از گذشته به دليل دارا بودن سلنيوم، روي و ويتامين E براي افزايش سلامت جنسي آقايان کاربرد داشته است.
همچنين اسيدهاي چرب امگا-3 بادام به بهبود جريان خون در اندام جنسي آقايان کمک فراواني ميکند. براساس تحقيقات علمي صورت گرفته، خاصيت بادام کوهي، به دليل دارا بودن آرژنين (يا آرجنين) در مقابله با گرفتگي عروق و اختلال نعوظ به اثبات رسيده است.
خواص بادام براي دندان
يکي از با اهميتترين فوايد بادام، تاثير مثبت آن در حفظ سلامتي دندانهاست؛ بادام نوعي ميانوعده بسيار مغذي به شمار ميرود و عاري از ترکيبات قندي است، از اين رو پلاکي بر روي سطح دندانهاي فرد ايجاد نميکند. اين خاصيت بادام، به دليل وجود کلسيم و پروتيين در آن، به محافظت از دندانها در برابر باکتريهاي مضر که بيماريهاي پريودنتال ايجاد ميکنند، کمک ميکند.
بهتر است در بخشي از رژيم غذايي خود، بادام را بگنجانيد و در صورتي که به لاکتوز حساسيت نداريد، شيربادام شيرين نشده ميتواند جايگزين مناسبي باشد.
کاهش سطح کلسترول بد با مصرف بادام خيس خورده
برخي به مصرف بادام به صورتهاي خام يا بوداده عادت دارند اما برخي ديگر، حالت خيس کرده آن را تناول ميکنند. فوايد بادام در اين روش تضمينکننده سلامت دستگاه گوارش و کمک به مقابله با سرطان است.
بافت، مواد مغذي در دسترس و نيز مزه بادام در اين حالت تقويت ميشود؛ با نرم شدن لايه بيروني بادام در اثر خيساندن، هضم آن راحتتر و در نتيجه جذب ريزمغذيها سريعتر صورت ميپذيرد. خاصيت بادام پوستکنده، آزاد کردن آنزيمي براي هضم چربي با نام ليپاز است.
همچنين مصرف مداوم اين ماده مغذي به صورت خيسانده شده به افزايش سوخت و ساز بدن (متابوليسم) کمک فراواني ميکند. با مصرف بادام خيسانده شده، در ابتداي صبح به کاهش سطح کلسترول بد و نيز کاهش وزن خود کمک کنيد.
از ديگر خاصيت بادام، وجود فولات در آن است که در طول روند بارداري به کارکرد بهتر جفت منجر ميشود. وجود ترکيبات گياهي، پتاسيم و منيزيم خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي-عروقي را به طرز چشمگيري کاهش ميدهد.
از ديگر خواص بادام خيسانده شده، وجود پلي فنولها و نيز آنتي اکسيدانها در آن است که خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي را کاهش ميدهد همچنين مصرف بادام خيس شده، در تنظيم سطح قند خون در مبتلايان به ديابت نوع 2 تاثير مثبتي دارد.
خواص بادام براي معده و رفع يبوست
يکي ديگر از فوايد بادام، کمک به حفظ سلامتي معده است. خوردن يک مشت بادام يا نوشيدن يک ليوان شيربادام، ميتواند به دستگاه گوارش در برابر بيماري آزاردهندهاي چون يبوست در افراد کمک فراواني کند همچنين ديگر خاصيت بادام، کمک به ايجاد باکتريهاي سالم در روده و کمک در روند هضم غذا و نيز مقابله با بيماريهاي آن است.
برخلاف پروبيوتيکهاي ماست که وظيفه افزودن باکتريهاي سالم را به معده بر عهده دارند، پروبيوتيکهاي موجود در بادام، غيرقابل هضم بوده و در معده باقي ميمانند. از اين رو ديگر خاصيت هاي بادام، کمک به درمان زخم معده است.
مصرف بادام بوداده؛ آري يا خير
فوايد بادام با حرارت دادن از بين نميرود بلکه اين خواص افزايش نيز مييابند البته لازم به تذکر است که روند تفت آن بيش از حد به طول نينجامد. طبيعي است که در اين شرايط ميتواند منجر به ايجاد اکريل آميد (يک ماده شيميايي مضر) شود.
اگر چه آجيلهاي برشته، با تفاوتي اندک، چربي و کالري بيشتري در خود دارند. در هر 28 گرم بادام خام، 161 کالري و 14 گرم چربي وجود دارد که در همين مقدار بادام خشک (تفت داده) 167 کالري و 15 گرم چربي يافت ميشود. به ياد داشته باشيد که در مرحله بو دادن، مغز بادام، رطوبت خود را از دست ميدهد.
خواص بادام براي مو
در ترکيبات بادام، 4 درصد آب، 22 درصد کربوهيدرات، 21 درصد پروتيين و 50 درصد چربي وجود دارد. گرچه بادام مقادير زيادي چربي به خود اختصاص داده اما از نظر شاخصهاي تغذيهاي به عنوان چربي مفيد در نظر گرفته ميشود. چربيها از انواع اسيد اولئيک، اسيد لينولئيک و انواع اسيدهاي چرب امگا 6 هستند.
استفاده از روغن بادام، در حفظ سلامتي موها طرفداران بسياري دارد. از جمله فوايد بادام، وجود چربيهاي مفيد، ويتامينهاي B (به ويژه ريبوفلاوين، تيامين و نياسين) و E، پروتئين، فيبر، کلسيم، منيزيم، آهن، فسفر، روي و فولات موجود در آن است که بر حفظ سلامتي مو بسيار تاثيرگذار است.
همچنين ديگر خاصيت بادام، جلوگيري از سفيد شدن زودهنگام مو است. تجمع پروکسيد هيدروژن در پياز مو و از بين رفتن رنگدانهها، دلايل اصلي سفيدي مو عنوان ميشود. خاصيت بادام، که سرشار از آنتي اکسيدان (کاتالاز) است، جلوگيري از اين روند است.
از ديگر خواص بادام، کمک به استحکام و براق کردن مو است. وجود انواع ويتامينها و اسيدهاي چرب به تغذيه فوليکولهاي مو منجر ميشود که به رشد سالم مو کمک ميکند. ديگر خاصيت بادام، وجود منيزيم و در نتيجه کمک به افزايش ضخامت و رشد مو است. همچنين وجود بيوتين به ديگر فوايد بادام، يعني ترميم شکنندگي مو ميپردازد.
خواص بادام براي پوست
ديگر خاصيت بادام که سرشار از ويتامينها و آنتي اکسيدانهاست، محافظت از سلولها در برابر اثرات مخرب راديکالهاي آزاد، ناشي از آلودگيها، اشعه ماوراء بنفش خورشيد، دود سيگار و… است. مصرف تعدادي بادام در روز، نياز روزانه بدن به ويتامين E را برطرف ميکند.
همچنين از ديگر فوايدهاي بادام، وجود روي در آن است که به سلامت پوست کمک ميکند. براي حفظ پوست طبيعي، نياز به ريبوفلاوين و نياسين (ويتامين B) با مصرف روزانه بادام، رفع ميشود. براي تقويت رنگدانه سازي در پوست، نياز به مس احساس ميشود که مقادير مورد نياز آن در بادام وجود دارد. براي جلوگيري از خشکي پوست، اسيد لينولئيک موجود در Almond (بادام) بسيار کمک کننده خواهد بود.
خواص پوست چوبي بادام
فوايد بادام، تنها به روغن يا مغز آن محدود نميشود. در مواردي عنوان شده که بسياري از دمکرده پوست قهوهاي رنگ مغز بادام براي تسکين درد و التهاب در مجاري تنفسي بهره ميبرند؛ به طوري که ميزان 5 گرم از آن را در هر 100 گرم آب، دم ميکنند.
ديگر خاصيت بادام، تهيه خمير دندان طبيعي است. با استفاده از پوست چوبي و حرارت دادن آن روي شعله، ذغالهاي ايجاد شده را آسياب کرده و الک کنيد. پس از نرم شدن به آن نمک بيافزاييد؛ استفاده از اين ترکيب به سفيد و براق کردن دندانها و نيز جلوگيري از خرابي آنها کمک ميکند.
فوايد بادام تلخ
بسته به نوع درخت، محصول بادام ميتواند تلخ يا شيرين باشد. بادام تلخ از نوعي نهال بادام (Prunus amygdalus var. amara) تهيه ميشود که حاوي مواد سمي شيميايي است. مغز بادام تلخ در تهيه دارو کاربرد دارد. از بادام تلخ براي درمان اسپاسم عضلاني، درد، سرفه و خارش استفاده ميشود.
همچنين از ديگر خواص بادام تلخ، ميتوان به التيام سوختگيها، رفع خارشهاي پوستي ايجاد شده بر اثر اگزما و نيز التهابهاي پوستي اشاره کرد.
از ديگر فوايد بادام تلخ، ميتوان به کاهش سردرد، رفع تنگي نفس، ورم ريه، پاکسازي کبد، رفع درد کليهها، رفع قولنج، از بين بردن سنگ کليه، منظم شدن عادت ماهيانه، از بين بردن لکههاي پوستي صورت، درمان زخمهاي کهنه، رفع بوي بد پا و زير بغل اشاره کرد البته خاصيت بادام تلخ به صورت روغن نيز در رفع يبوست، درمان عفونت گوش، پاکسازي بدن، خواص ضد سرطاني، خواص ضد ميکروبي، از بين بردن انگل روده و درمان تب است.
فوايد بادام درختي بر لاغري
وجود فيبر و پروتيين در بادام، ميتواند در افراد احساس سيري ايجاد کند که در روند کاهش وزن تاثير فراواني دارد همچنين وجود فيبر، منجر به دفع سموم بدن، از طريق ايجاد حرکات رودهاي ميشود.
با وجود منيزيم و کاهش ميزان قند خون، ميل به غذا نيز کاهش مييابد. با افزايش جريان خون به کمک دريافت منيزيم، اکسيژن و مواد مغذي سريعتر حمل ميشود و از افزايش ضربان قلب جلوگيري ميکند.
از ديگر خواص بادام؛ وجود پتاسيم است که در انقباض عضلات و تعديل فشار خون تاثير فراواني دارد. در صورت مصرف منظم و روزانه بادام، جذب کالري در بدن نيز کاهش مييابد. از اين رو بادام ميتواند به عنوان ميان وعدهاي لاغر کننده به شمار رود.
با مصرف مداوم شش ماهه، ميتوان کاهش وزن، کاهش سايز کمر، کاهش کلسترول خون و فشار سيستوليک را انتظار داشت. بر اساس ديدگاه طب سنتي، اضافه وزن از سردي بدن ناشي ميشود و از آنجايي که بادام، درختي با طبع گرم و تر است، خاصيت بادام، کمک به درمان چاقي عنوان ميشود.
فوايد بادام براي بدنسازها
يکي از اجزاي مهم سلولهاي بدن انسان، ليپيدها هستند. خاصيت بادام، با وجود مقادير بسياري چربي سالم، کمک به تامين انرژي بدن است. از آنجايي که در روند بدنسازي، کاهش و مديريت التهاب اهميت فراواني دارد، وجود چربي سالم در رژيم غذايي بدنساز بسيار حائز اهميت است همچنين ساختار عضلات، غضروف بدن و نيز پوست از پروتيين است که وظيفه انجام عملکردهاي متابوليکي بدن نيز به عهده آنها است.
از اين رو خواص بادام، در تامين پروتيين بدن ورزشکاران بر کسي پوشيده نيست و بدنسازان از اين مغزهاي پرخاصيت در رژيم غذايي خود استفاده ميکنند تا در پروسه عضله سازي از فوايد آن بهره شوند. وجود مقادير بسيار ويتامين E و خاصيت آنتي اکسيداني آن، فعاليت آنزيمي بدن را تنظيم، کند شدن رشد سلولها در عضلههاي صاف و در نتيجه جلوگيري از تصلب شريانها را به دنبال دارد.
با توجه به تمامي دلايل ذکر شده، بهتر است از خواص بادام در زندگي روزمره غافل نشويد و در رژيم غذايي روزانه خود، جايي براي مصرف آن بيابيد! لازم به يادآوري است که تنها راه تشخيص بادام باکيفيت از نوع بي کيفيت آن، چشيدن طعم آن است. بادام، با طعم تند، خيلي شور يا ترش، انتخاب مناسبي نيست. کهنه بودن بادام، با طعم بيات، ماندگي، بوي ترشيدگي و رطوبت قابل تشخيص است. از اين رو پس از انتخاب نوع دلخواه و استفاده از آن به عنوان بخشي از عادت غذايي سالم، از بيشمار خواص بادام، بهرهمند شويد.
14 خاصيت متفاوت دارويي بادام
1. تقويت سلامت مغز
بادام سرشار از مواد مغذي است که براي تکامل و سلامت مغز انسان اهميت دارد. مصرف بادام با افزايش سطح هوش ارتباط زيادي دارد و به همين خاطر از زمانهاي دور به عنوان يک غذاي اصلي براي کودکان در حال رشد استفاده ميشده است.
اين خشکبار از ريبوفلاوين و الکارنيتين تشکيل شده است که ازجمله مواد مغذي براي مغز هستند. بادام فعاليتهاي مغزي را افزايش ميدهد، در ايجاد مسيرهاي عصبي جديد نقش دارد و احتمال ابتلا به بيماري آلزايمر را کاهش ميدهد. مطالعات نشان ميدهد که استفاده از بادام در رژيم غذايي، مثل روغن بادام، براي سلامت عمومي و عملکرد بهتر دستگاه عصبي مفيد است.
بعضي از مادران هر روز شيربادام به کودکان خود ميدهند. مصرف دو تا سه دانه بادام در روز کافي است. در صورت واکنش حساسيتي ميتوانيد لايهي خارجي آن را جدا کنيد، چون مواد مغذي ندارد.
2. تنظيم سطح کلسترول
مصرف مداوم بادام به افزايش سطح کلسترول خوب خون (HDL) کمک ميکند و در کاهش کلسترول بد خون (LDL) مؤثر است.
3. بهبود سلامت استخوان
بادام منبع بينظيري از ويتامينها، مواد معدني و مقدار زيادي فسفر است. فسفر تأثير چشمگيري روي قدرت و دوام استخوان و دندان دارد و از بيماريهاي وابسته به سن مانند پوکي استخوان جلوگيري ميکند.
4. جلوگيري از بيماريهاي قلبي
جلوگيري از ابتلا به بيماريهاي قلبي، يکي ديگر از خواص بادام براي سلامتي است. چربيهاي غيراشباع، پروتئين و پتاسيم موجود در بادام همگي به حفظ سلامت قلب کمک ميکنند. ويتامين اي (E) يک آنتي اکسيدان مؤثر است و خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي را کاهش ميدهد، درحاليکه منيزيم موجود در بادام ميتواند در جلوگيري از حمله قلبي مؤثر باشد.
بعضي از ترکيبات موجود در بادام روي پروتئينِ واکنشيِ C تأثير ميگذارد؛ اين پروتئينها باعث التهاب خطرناک شرياني ميشود. بادام همچنين منبع غني از اسيدفوليک است. بنابراين به کاهش سطح هموسيستئين که عامل ايجاد پلاک چربي در رگهاست، کمک ميکند علاوه بر اين، فلاونوئيد پوست بادام با ويتامين E ترکيب ميشود و از آسيب ديوارهي رگها جلوگيري ميکند. تحقيقات نشان ميدهد که استفادهي کوتاهمدت از رژيم بادام در مردان بين سنين 20 تا 70 سال سبب بهبود عملکرد عروقي ميشود.
5. تقويت دستگاه ايمني
بدن انسان ترکيبات زيادي دارد که باعث حفظ سلامت کلي بدن و قلياييبودن محيط آن ميشود. بادام منبع غني از مواد قليايي است که براي افزايش قدرت سيستم ايمني بدن بسيار مناسب است که توانايي ازبينبردن بيماريها را بيشتر ميکند.
علاوهبر اينکه ميزان مواد قليايي بادام بسيار بالاست، مقدار زيادي ويتامين E هم دارد که آنتياکسيداني خيلي قوي است. اين آجيل همچنين راديکالهاي آزاد خطرناک را از بين ميبرد. راديکالهاي آزاد، بيماريهاي مزمن را در بدن تشديد ميکند و ميتواند براي بدن خطرناک باشد.
آنتياکسيدانهايي مثل ويتامين E که در بادام يافت ميشود، در درمان بيماريهاي زيادي مثل سرطان و بيماريهاي قلبي تأثير دارد. تحقيقات نشان ميدهد افرادي که ويتامين E کافي دريافت ميکنند، بهميزان 30 تا 40 درصد کمتر از بقيه در معرض بيماريهاي قلبي قرار ميگيرند.
6. مراقبت از پوست
خواص بادام براي مراقبت از پوست بهخوبي شناخته شده است. معمولا براي ماساژ نوزادان از روغن بادام استفاده ميشود. شير بادام بهخاطر تأثيرات مثبتي که روي پوست دارد، معمولا در بعضي از سوپها مصرف ميشود.
7. کاهش التهاب
خيلي از مردم تصور ميکنند که «چربي» کاملا مضر است اما در واقع اينطور نيست! برخي از اسيدهاي چرب ضروري هستند و مصرف آنها براي سلامت کلي بدن لازم است. بدن نميتواند اين اسيدهاي چرب را بسازد و لازم است که از طريق منابع غذايي آنها را تأمين کنيم.
بادام دو نوع اسيد چرب بسيار مهم يعني لينولئيک و لينولنيک اسيد دارد. اين اسيدهاي چرب به کاهش التهابات موجود در بدن که افراد زيادي از آن رنج ميبرند، کمک ميکند. اسيد چرب همچنين به کاهش سطح کلسترول بد خون (LDL) کمک ميکند و در سلامت پوست و مو نقش دارد. تمام اين موارد نشان ميدهد که اين آجيل چقدر براي بدن مفيد است.
8. تنظيم فشار خون
پتاسيم موجود در بادام به تنظيم فشار خون و کاهش سطح نمک کمک ميکند و نوسان فشار خون را کنترل ميکند. ساير مواد مغذي موجود در بادام هم باعث ايجاد تعادل لازم براي بدن ميشود که ميتواند از بيماريهاي بسياري جلوگيري کند. تعادل ويتامينها و موادمعدني براي يک داشتن زندگي سالم ضروري است. اما اگر يکي از اين عناصر ناديده گرفته شود، روي تمام بدن تأثير ميگذارد و ميتواند سبب کم خوني، استرس و افزايش فشار خون شود.
9. افزايش توليد انرژي
وجود منيزيم، مس و ريبوفلاوين موجود در بادام به توليد انرژي و افزايش سرعت سوخت و ساز بدن کمک ميکند. اگر در روز تحرک لازم را داريد، چند عدد از اين خشکبار ميتواند نياز بدن شما را تأمين کند؛ بدون اينکه نگران چربي و کالري آن باشيد.
10. جلوگيري از سرطان
يکي از خواص بادام جلوگيري از سرطان است. بادام باعث عبور راحت غذا از لوله گوارش و درنتيجه پيشگيري از سرطان روده بزرگ (کولون) ميشود.
11. جلوگيري از ديابت
جلوگيري از ديابت، يکي ديگر از خواص بادام براي سلامتي بدن است. بادام افزايش ناگهاني سطح گلوکز و انسولين بعد از مصرف وعدههاي غذايي را کاهش ميدهد. ممکن است قند خون افراد مبتلا به ديابت با صرف هر وعدهي غذايي به ميزان زياد تغيير کند. اين تغييرات براي بدن خطرناک است. مصرف بادام ميتواند در جلوگيري از تغييرات خطرناک قند خون مؤثر باشد. بادام در تنظيم روند جذب گلوکز نقش دارد و فرايند جذب را راحتتر ميکند.
12. مصرف بادام در زمان بارداري
بادام يکي از خوراکيهاي حاوي اسيدفوليک است که از برخي نقصهاي هنگام تولد در نوزادان جلوگيري ميکند همچنين رشد سلولهاي سالم و تشکيل بافت را تحريک ميکند. نقص لوله عصبي، شرايطي است که در آن لوله عصبي در جنين يا وجود ندارد و يا بهدرستي تشکيل نميشود.
پزشکان در دوران بارداري براي خانمها، مکملهاي اسيد فوليک تجويز ميکنند تا تکامل لوله عصبي جنين بهدرستي انجام شود. بادام به اندازهي کافي اسيد فوليک دارد و ميتواند سلامت مادر و جنين را تضمين کند!
13. کاهش وزن
اگر بهدنبال کاهش وزن هستيد، نوشيدن شيربادام بسيار مناسب است. اسيد چرب غيراشباع موجود در بادام در کاهش اشتها و جلوگيري از پرخوري مؤثر است. فيبر غذايي موجود در بادام برخلاف اينکه خوراکي کوچکي است، اما باعث ايجاد احساس سيري ميشود. مطالعات نشان ميدهد که رژيم کمکالري و غني از بادام براي افراد چاقي که قصد کاهش وزن دارند، بسيار مناسب است.
تحقيقات نشان ميدهد افرادي که بهطورمرتب از بادام استفاده ميکنند (حداقل دو بار در هفته)، بيشتر در وزن ايدئال خود باقي ميمانند. همچنين در مقايسه با آن، افرادي که کمتر يا هيچوقت از بادام استفاده نميکنند بيشتر از نوسان وزن خود رنج ميبرند. فيبر موجود در بادام به حرکات روده کمک ميکند، وزن را کاهش ميدهد و باعث سم زدايي از بدن ميشود.
14. جلوگيري از يبوست
بادام سرشار از فيبر است و مثل ساير غذاهاي داراي فيبر ميتواند از يبوست جلوگيري کند. البته لازم است بعد از مصرف بادام مقدار قابلتوجهي آب نوشيده شود تا روند جذب با سرعت بيشتري اتفاق بيفتد. نياز نيست که روزانه مقدار زيادي بادام بخوريد، خوردن 4 يا 5 عدد بادام کافي است تا هضم بهتري داشته باشيد و حرکات روده منظم شود؛ مصرف بادام ميتواند به افزايش سطح چربيهاي غيراشباع بدن کمک کند همچنين موادمعدني فوقالعادهاي دارد.
خواص بادام تنها محدود به موارد بالا نيستند و در واقع يکي از رازهاي زيبايي موهاي زنان هندي، استفاده از روغن بادام است همچنين نقش و تأثير بادام بر کاهش اضطراب در پژوهشهايي مورد بررسي قرار گرفته است.
9 خاصيت اعجابانگيز بادام درختي که پزشکان را شگفتزده کرده!
بادام درختي حاوي مقادير قابل توجهي مس، ويتامين B2 (ريبوفلاوين) و فسفر است؛ بادام درختي بعلاوه غني از اسيد فيتيک است؛ مادهاي که برخي مواد معدني را به هم متصل کرده و از جذب آنها جلوگيري ميکند. درحالي که فيتيک اسيد عموما يک آنتياکسيدان مفيد در نظر گرفته ميشود اما تا حدي مانع از حذب آهن، روي و کلسيم موجود در بادامها ميشود.
1. آجيلي غني از آنتياکسيدانها
در بدن ما مولکولهاي ناپايداري بنام راديکالهاي آزاد وجود دارند. ميزان زياد اين مولکولها ميتواند به بافت سلولهاي بدن آسيب زده و باعث افزايش ريسک بروز بيماريهايي مانند سرطان و افزايش سرعت پيري در بدن شود.
بادام درختي منبعي غني از آنتياکسيدانها است که البته اکثر آن نيز در پوستهي قهوهاي رنگ مغز بادام درختي جمع شدهاند. بررسيهايي که در مورد اثرات آنتياکسيداني بادام درختي انجام شده، نشان ميدهد افرادي که در مدت زمان معيني روزانه بادام درختي مصرف کردهاند، بعد از مدتي ميزان استرس اکسيداتيو ناشي از فعاليت راديکالهاي آزاد در بدنشان به ميزان قابلتوجهي کاهش يافته است!
همچنين بادام درختي حاوي مقدار زيادي ويتامين E است که نوعي آنتياکسيدان است. پژوهشها نشان ميدهند مصرف بيشتر ويتامين E با ريسک کمتر بروز بيماريهاي قلبي، سرطان و آلزايمر مرتبط است.
2. کنترل سطح قند خون با مصرف بادام
بادام درختي و به طور کلي آجيلها داراي مقادير کمي کربوهيدرات هستند. از طرف ديگر اين خوردنيهاي جذاب، ميزان زيادي پروتئين و چربيهاي سالم و فيبر دارند. به همين دليل، براي افرادي که قند خون بالايي دارند، و به ويژه افراد مبتلا به ديابت، مصرف آجيل و بادام درختي در برنامه غذايي ميتواند بسيار مفيد باشد. مزيت ديگر خوردن بادام درختي، مقدار زياد منيزيم موجود در آنها است.
منيزيم در بسياري از فرايندهاي شيميايي بدن نقش دارد که تنظيم قند خون نيز يکي از اين فرآيندهاست.
يک نکته جالب در مورد افراد مبتلا به ديابت نوع 2 اين است که حدود 25 تا 38 درصد از آنها دچار کمبود منيزيم هستند بنابراين، اين افراد با خوردن بادام درختي ميتوانند ميزان منيزيم در بدن خود را افزايش داده و عملکرد انسولين را بهبود بخشند!
منيزيم علاوه بر تنظيم قند خون ميتواند از بروز سندروم متابوليک که ميتواند به نوبهي خود ريسک ابتلا به ديابت نوع 2 را افزايش دهد، جلوگيري کند. خوشبختانه، بادام درختي حاوي مقدار زيادي منيزيم است و هم افراد سالم و هم بيماران ديابتي با خوردن اين آجيل ميتوانند وضعيت قند خون خود را بهتر کنند.
3. کنترل و تنظيم فشار خون
همانطور که پيشتر اشاره کرديم، منيزيم عنصري مهم در تنظيم قند خون است. تحقيقات نشان ميدهند که نقش منيزيم در بدن فقط به تنظيم قند خون محدود نميشود و کمبود آن در بدن ارتباط زيادي با فشار خون دارد. فشار خون بالا يکي از عوامل اصلي در بروز حملات قلبي، سکته و نارسايي کليه است. خوردن بادام درختي و گنجاندن آن در برنامهي غذايي روزانه راه خوبي براي تنظيم فشار خون در يک سطح متعادل است.
4. کاهش کلسترول منفي خون
بسياري از غذاهايي که امروزه مصرف ميکنيم پرکالري هستند و ميتوانند ميزان کلسترولهاي مضر خون را افزايش دهند. افزايش کلسترول بد ميتواند به نوبه خود با ريسک بروز بيماريهاي قلبي مرتبط باشد. نتايج برخي از پژوهشها نشان ميدهد مصرف روزانهي بادام درختي ميتواند ميزان کلسترول بد را به طور چشمگيري پايين آورده و در عين حال، سطح کلسترول خوب را در بدن حفظ ميکند.
5. کاهش ريسک سکته قلبي
ميزان زياد کلسترول بد ميتواند باعث اکسيده شدن آن و انسداد رگهاي خوني شود و اين مسئله نيز ميتواند ريسک بروز بيماريهاي قلبي را افزايش دهد. مصرف بادام درختي علاوه بر کاهش ميزان کلسترول بد خون ميتواند از اکسيده شدن آن در بدن جلوگيري کند. آنتياکسيدانهاي پليفنل که به ميزان زياد در پوستهي قهوهاي بادام درختي وجود دارند، ميتوانند با اثرات اکسيده شدن کلسترولهاي بد مبارزه کنند بنابراين، مصرف روزانه بادام درختي ميتواند ريسک بروز بيماريهاي قلبي را تا حد بسيار زيادي کاهش دهد.
6. ايدهآل براي دوران رژيم غذايي و کاهش وزن
به طور کلي ميتوان گفت آجيلها گزينه مناسبي براي رژيم غذايي افرادي هستند که ميخواهند وزن اضافي خود را کم کنند. براي نمونه بادام درختي داراي ميزان کربوهيدرات کمي است و در مقابل مقادير زيادي فيبر و پروتئين دارد.
خوردن فيبر و پروتئين باعث ايجاد حس سيري در فرد شده و به اين صورت، مانع از پرخوري ميشود همچنين، تمام چربي موجود در بادام درختي جذب بدن انسان نميشود. اين مساله به اين خاطر است که بخشي از اين چربي در ديواره فيبري بادام درختي باقي مانده و در زمان هضم جذب بدن نميشود.
بررسيهايي که در خصوص زنان داراي اضافه وزن انجام شده نشان داده است که گروهي از اين زنان که به طور روزانه در رژيم غذايي خود بادام درختي مصرف کردهاند نسبت به افرادي که از اين آجيل استفاده نکردهاند، کاهش وزن بيشتري داشتهاند. از اين رو، بادام درختي ميتواند يک مادهي غذايي خوب براي حفظ وزن مناسب باشد.
7. رفع کم خوني مينور
يکي از عوامل اصلي ابتلا به کمخوني، کاهش تعداد گلبولهاي خون است. بادام درختي داراي عناصري همچون مس، آهن و ويتامينها است که اين مواد ميتوانند پروتئين هموگلوبين توليد کنند. هموگلوبين پروتئيني است که در گلبولهاي قرمز وجود دارد و اکسيژن را به سلولهاي بدن ميرساند. در نتيجه، يکي از فوايد خوردن بادام درختي براي سلامتي ميتواند افزايش هموگلوبين گلبولهاي خون و جلوگيري از بروز کمخوني در افراد باشد.
8. بهبود عملکرد مغز و پيشگيري از آلزايمر
بادام درختي حاوي دو ماده به نام کارنيتينآل و ريبوفلاوين است. اين دو ماده در رشد سلولهاي مغز بسيار مؤثر هستند. همچنين، بادام درختي حاوي آمينو اسيدي بنام فنيلآلانين است که نقش مهمي در بهبود عملکرد ادراک مغز دارد. به اين ترتيب، مصرف روزانه 5 بادام درختي ميتواند باعث افزايش و بهبود عملکرد مغز شود.
9. داروي سلامتي پوست و مو
بادام حاوي مادهاي به نام زردينه است؛ نوعي آنتياکسيدان که ميتواند آسيب ناشي از آفتابسوختگي در پوست را کاهش دهد و سرعت پيري، تغييرات سرطاني و ديگر آسيبهاي ناشي از تابش اشعه ماوراء بنفش را کمتر کند. اين آنتياکسيدان به ميزان قابلتوجهي در بادام درختي وجود دارد و مصرف اين آجيل ميتواند فوايد و مزاياي زيادي براي سلامتي پوست به همراه داشته باشد.
"بادام" سفير سلامتي انسانها!
در پايان اين مطلب بايد يادآور شويم که بادام درختي آجيلي سرشار از چربيهاي اشباعنشده، فيبر، توکوفرول، مواد معدني مانند منيزيم، مس و ترکيبات گياهي است که فوايد زيادي براي سلامتي بدن به همراه دارند. بادام به خاطر ترکيبات مغذي منحصربفرد خود، از خطرات و بيماريهايي مانند بيماريهاي قلبي عروفي، ديابت، التهاب و استرس اکسيداتيو جلوگيري ميکند. بعلاوه خوردن اين آجيل به طور منظم ميتواند از بسياري جهات براي تنظيم سطح کلسترول و تريگليسيريد موثر باشد.
اين ماده غذايي مفيد با محتوي فيبر بالاي خود همچنين ميتواند عليرغم کالري بالا، مادهي غذايي مناسبي براي کاهش وزن باشد. تا زماني که بادام و ساير آجيلها را به اندازهي متوسط و متعادل مصرف کنيد ميتوانيد از فوايد و مزاياي بيشمار آنها براي سلامتي بهرهمند شويد.
شما ميتوانيد بادام درختي را به صورت خام يا بوداده بخوريد و يا حتي ميتوانيد آن را بهعنوان کره بادام، روغن بادام يا شير بادام تهيه و مصرف کنيد. خوردن روزانهي بادام درختي و محصولات مرتبط با آن ميتواند به شما کمک کند تا بسياري از مواد مغذي مورد نياز براي بدن خود را به راحتي تامين کنيد.