احرارنيوز:مازوت استفادهشده در نيروگاه حرارتي تبريز به جاي گاز، باعث تشديد آلودگي هوا و نيز تاثيرات سوء بر محصولات کشاورزي شده و مردم جنوب آذربايجان شرقي را با مشکلاتي مواجه کرده است.
به گزارش احرارنيوز به نقل از مهر، امروزه آلودگي هوا به چالشي جدي براي همه شهرها تبديل شده كه بخش بزرگي از علل پيدايش اين آلودگيها مربوط به صنايع مي شود که در اطراف کلانشهرها و شهرک هاي صنعتي واقع شده اند و انواع آلاينده هاي زيست محيطي را از خود آزاد مي کنند.
کلانشهر تبريز نيز كه يك شهر بزرگ صنعتي است از اين معضل مستثني نبوده و صنايع بزرگ و واحدهاي توليدي سهم بزرگي در تشديد آلودگي محيط زيست و وهواي آن دارند ولي آلودگي ناشي از فرايند توليد در صنايع مختلف منبع اصلي و مهم مواد آلوده كننده منتشره در اتمسفر را تشكيل مي دهد.
نيروگاه گازي و حرارتي تبريز که در قسمت جنوب غربي اين شهر و در فاصله ?? کيلومتري جاده تبريز – آذرشهر واقع شده است به جاي استفاده از گاز طبيعي به عنوان سوخت مصرفي از مازوت که توسط خط لولهاي از پالايشگاه تبريز تامين ميشود، استفاده ميکند.
چند وقتي است که افزايش استفاده از سوخت مازوت به جاي گاز در نيروگاه حرارتي تبريز، باعث بالا رفتن آلودگي هوا شده تا دوباره اين نيروگاه به تنهايي مسئوليت بخش عمده افزايش آلودگي هواي شهرهاي جنوبي استان همچون تبريز، اسکو، خسروشهر، ايلخچي و آذرشهر را داشته باشد.

قيمت مازوت از گاز بيشتر است
استفاده از مازوت به جاي گاز و تشديد آلودگي شهرهاي جنوبي استان در اين سال هاي اخير باعث شد تا معاون هماهنگي توليد توانير کشور در بازيد اخير خود از نيروگاه تبريز با ابراز نگراني از مشکلات پيش آمده به سبب مصرف سوخت مازوت بر ضرورت استفاده از گاز به جاي مازوت در اين نيروگاه تاکيد کند.
عبدالرسول پيشاهنگ با بيان اينکه قيمت سوخت مازوت حدود سه برابر قيمت سوخت گاز است، گفت: استفاده از مازوت از لحاظ فني نيز آسيب هاي جدي به سيستم وارد مي کند و به همين خاطر هيچ يک از بهره برداران نيروگاهي مايل به استفاده از اين سوخت نيستند.
وي با اشاره به اينکه شرايط ايجاب مي کند که نهايت همکاري با صنعت نفت صورت گيرد، ادامه داد: اميدواريم با راه اندازي و بهره برداري از فازهاي جديد توليد گاز پارس جنوبي مشکل سوخت گاز رفع شود.
بااينکه پيشاهنگ نيز علاوه بر آسيب هاي مازوت از لحاظ فني به سيستمهاي نيروگاهها به تشديد آلودگي هوا اشاره داشت ولي هنوز مشخص نيست که چرا با وجود قيمت بالاي مازوت نسبت به گاز شاهد استفاده از مازوت در بيشتر نيروگاه هاي استان و کشور هستيم.
منواكسيد كربن، گازهاي آلي، اكسيدهاي نيتروژن، اكسيدهاي سولفور و ذرات ديگر از جمله مواد آلاينده اي هستند كه توسط نيروگاه حرارتي تبريز وارد اتمسفر شده و هوا را آلوده ميکنند.
سوخت نيروگاه در همه ايام سال به جاي گاز، مازوت است
نماينده مردم تبريز، آذرشهر و اسکو در مجلس شوراي اسلامي نيز در خصوص نقش نيروگاه حرارتي تبريز در آلودگي هواي شهرهاي اطراف گفت: در سال هاي گذشته شاهد بوديم که فقط چند ماه مازوت در اين نيروگاه مصرف مي شد ولي اکنون سوخت نيروگاه در همه ايام سال به جاي گاز، مازوت است.
محمداسماعيل سعيدي با اشاره به اينکه اين نيروگاه مجهز به تجهيزات سوخت رساني گاز شهري است ولي مدت هاست که مازوت جايگزين گاز شهري شده است، افزود: متاسفانه استفاده از مازوت باعث شده تا با وزيدن نسيم معمولي آلاينده ها به شهرهاي اطراف منتقل شده و باعث ازبين رفتن درختان و محصولات کشاورزي شود.
وي با تاکيد بر اينکه در مجلس نيز به وزير نفت تذکرات کتبي و شفاهي داده است، ابراز داشت: بايد گاز اين نيروگاه تامين شود بااينکه وزارت نفت و نيرو نسبت به اين موضوع و تشديد آلودگي هوا بيتوجه هستند.
اين عضو کميسيون اجتماعي مجلس با اشاره به واگذاري نيروگاه به تامين اجتماعي و يا ساير نهادها گفت: نيروگاه تبريز بيصاحب شده است و بايد يک سري اقدامات جدي در اين خصوص انجام شود.
وي با بيان اينکه اقدام عملي براي استفاده از گاز در اين نيروگاه مشاهده نميشود، اظهار داشت: فناوري جديدي که به عنوان فيلتر براي اين نيروگاه عمل ميکرد و توسط مهندسان استان ساخته شده بود را خدمت وزير نيرو برديم که بااينکه وي اين فناوري را تاييد کرد ولي هنوز نتيجهاي براي استفاده از اين فناوري ديده نشده است.
سعيدي همچنين افزود: اين فناوري باعث مي شد تا آلاينده هاي نيروگاه توسط فيلتر جذب شوند و به محيط بيرون آزاد نشوند، بدون شک اين فناوري باعث کاهش ?? درصدي آلودگي ميشد.
وي در خصوص اعتراض مردم شهرهاي جنوب استان نسبت به آلودگي اين نيروگاه گفت: مردم حق دارند چراکه محيط زيست اين مناطق را با چالشي بزرگ روبه رو ساخته و بر محصولات کشاورزي اثرات منفي گذاشته است.
سعيدي گفت: سوخت مازوت نه تنها در نيروگاههاي حرارتي تبريز و بناب مورد استفاده قرار ميگيرد بلکه در ساير نيروگاههاي حرارتي کشور به جز استانهاي گرمسير استفاده ميشود و در پي آن آثار زيانباري را از خود به جاي ميگذارد.
لزوم استفاده نيروگاه حرارتي تبريز از گاز طبيعي
فرماندار تبريز نيز بر لزوم استفاده نيروگاه حرارتي تبريز از گاز طبيعي تاکيد کرد و گفت: متاسفانه در برخي مناطق تبريز، آلودگي هوا باعث خشک شدن شاخ و برگ درختان شده است که ممکن است اين امر ناشي از تصاعد گازهاي مضر توسط نيروگاه باشد.
رحيم شهرتي فر با اشاره به اينکه متاسفانه بهدليل عدم استفاده نيروگاه تبريز از گاز طبيعي، سرمايه گذاري در توليد گاز طبيعي در سالهاي قبل بهخصوص در فصل زمستان ممکن نشده است، افزود: بايد تلاش شود سهم بيشتري از گاز طبيعي به نيروگاه حرارتي تبريز اختصاص يابد.
البته ذکر اين نکته نيز ضروري است که به عقيده كارشناسان، مكان يابي غلط نيروگاه هاي تبريز و بناب و مصرف سوخت ناسالم از زمان احداث تاكنون باعث خروج دود بسيار و پراكنده شدن آن در محيط اطراف و روان شدن به سمت شهر و آلوده كردن هوا در اكثر روزهاي سال شده است.
اين آلودگي نه تنها باعث وارد آمدن خسارت به محيط زيست، خشكاندن درختان و از بين رفتن كشاورزي منطقه شده، بلكه مشكلات تنفسي زيادي را نيز براي شهروندان اين دو شهر به وجود آورده است.
بااينکه ولي الله ديني مديرعامل شرکت گاز استان نيز طي ماه هاي گذشته از افزايش ميزان گاز تحويلي به نيروگاه هاي استان خبر داد و گفت که گاز مصرفي نيروگاهها در شش ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ?.? برابر شده است و ميزان گاز تحويلي به اين نيروگاهها از رقم ??? ميليون مترمکعب به بيش از ??? ميليون مترمکعب رسيده است ولي با اين حال مشخص نيست که چرا مسئولان نيروگاهها همچنان بر استفاده از مازوت تاکيد دارند.
اعتراض کشاورزان منطقه به وضعيت بوجود آمده آلودگي توسط نيروگاه تبريز
اسکو يکي از شهرستان هاي نزديک نيروگاه است که فرماندار اين شهرستان نيز با بيان اينکه هنوز به صورت جدي پيگير وضعيت نيروگاه نيستيم، گفت: کشاورزان منطقه به وضعيت بوجود آمده آلودگي توسط نيروگاه تبريز اعتراض دارند که بايد هرچه سريعتر اين وضعيت به سرانجام برسد.
مرتضي عليخاني با بيان اينکه بايد فيلترهاي مخصوصي براي کاهش آلودگي هواي منطقه در نيروگاه نصب شود، اظهار داشت: به گفته تعداد زيادي از کشاورزان آلودگي نيروگاه باعث آثار بدي در آب و هوا و نيز محصولات اين منطقه شده است.
وي با اشاره به اينکه بحث هاي آلودگي هوا توسط نيروگاه از همان ابتداي ايجاد اين نيروگاه به گوش مي رسيد، ادامه داد: هنوز سازمان خاصي همچون جهاد کشاورزي و محيط زيست اين تاثير آلودگي نيروگاه بر محصولات کشاورزي را تاييد نکرده است.
عدم استفاده از سيستم مهارکننده آلايندهها در خروجي نيروگاه
مديرکل حفاظت محيط زيست آذربايجان شرقي نيز از عدم استفاده از سيستم مهارکننده آلايندهها در خروجي نيروگاه انتقاد کرد و گفت: الاينده هاي منوکسيد گوگرد اين نيروگاه باعث تشديد آلاينده ها در هوا شده است و اين ترکيبات به همراه خاکستر و گوگرد بدون هيچگونه مانعي به فضاي بيرون از نيروگاه منتشر مي شود.
حميد قاسمي با بيان اينکه اين نيروگاه از سوخت مازوت به جاي گاز استفاده مي کند، گفت: درصورت استفاده از گاز طبيعي به جاي مازوت و همچنين استفاده از سيستم هاي فيلتر آلودگي متناسب با خروجي اين مشکل برطرف ميشود.
وي همچنين با تاکيد بر اينکه وجود مقادير زيادي از آلاينده ها در خروجي نيروگاه در هرشبانه روز باعث آلودگي و تاثيرات زيست محيطي مي شود، ادامه داد: موضوع تشديد آلودگي هوا توسط آلاينده هاي نيروگاه و اختصاص گاز طبيعي به اين واحدها چندوقتي است که دردست پيگيري است و براي همين با شرکت گاز استان، استانداري و وزراي نفت و نيرو مکاتباتي انجام دادهايم.
باهمه اين اوصاف و باتوجه به اينکه چندروزي است که فصل سرد سال آغاز شده و احتمال وارونگي هوا و تشديد آلودگي هواي تبريز و ساير شهرهاي اطراف اين نيروگاه بهشدت وجود دارد، انتظار اين ميرود که باهمت جمعي مسئولان استاني و نيز مديران اين نيروگاه شاهد استفاده مجدد سوخت گاز طبيعي به جاي مازوت بعد از چندين سال در نيروگاه تبريز باشيم و به اين طريق تاحدي با افزايش آلودگي هوا در زمستان پيش رو، مقابله شود.
............................................
گزارش از محمدرضا علي اشرفي