1393/10/4 - 15 : 26
کد خبر: 1709
ربع رشيدي بزرگترين مجموعه وقفي جهان اهميت سنت وقف در ايران را بيان مي کند
احرارنيوز: مديرکل اوقاف و امور خيريه آذربايجان شرقي گفت: ربع رشيدي به عنوان بزرگترين مجموعه وقفي جهان اهميت سنت وقف در ايران به خصوص در اين استان را به خوبي بيان مي کند.
به گزارش احرارنيوز به نقل از ايرنا، قرن هشتم هجري ( قرن سيزدهم ميلادي ) شهر تبريز پايتخت آن زمان کشور پهناور ايران شاهد گشايش بزرگترين مجتمع علمي، آموزشي وقفي و دانشگاه علوم پزشکي عصر خويش، بنام ' رشيدي ' بود.
'ربع رشيدي' به همت خواجه رشيدالدين فضل الله همداني، وزير غازان خان و يکي از دانشمندان و نويسندگان برجسته ان عصر در شمال شرق تبريز بنيان نهاده شد و با جذب دانشمندان، علما و اطباي ممتاز و اربابان حرف و هنرمندان ماهر از اقصي نقاط کشور و جهان، اين مرکز به صورت يک مجتمع دانشگاهي و علمي وقفي بين المللي درآمد.
پيشينه ربع رشيدي شهري کوچک بود شامل کتابخانه، مدرسه، مسجد، دارالايتام، حمام، مهمانسرا، بيمارستان، مدارس عالي و کارگاه هاي صنعتي بود. خواجه فضل الله همداني براي تامين هزينه هاي اين مرکز املاک فراواني را در نقاط مختلف ايران قديم، بخش هايي از عراق، افغانستان، گرجستان، ولايت روم، آذربايجان و سوريه وقف اين مرکز کرد.
خواجه فضل الله همداني که پيش از حمله مغول در قلعه هاي اسماعليه زندگي مي کرد و پس از آن مدتي به وزارت غازان خان رسيده و منشا خدمات فراواني در غرب ايران و آذربايجان شد در سال??? هـ. ق، با دسيسه هاي سياسي کشته شد و ربع رشيدي هم پس از مرگ وي غارت و ويران شد. هم اکنون آثار ناچيزي از آن در تبريز باقي مانده است.
حجت الاسلام 'سيدشهاب الدين حسيني ' مديرکل اوقاف و امور خيريه آذربايجان شرقي شامگاه چهارشنبه در دومين همايش وقف و رسانه افزود: علاوه بر مجموعه وقفي ربع رشيدي وجود بيش از 450 مجموعه وقفي آموزشي ، چهار درمانگاه و بيش از يکهزار هکتار از باغ هاي موقوفه استان گرايش مردم را به سنت حسنه وقف نشان مي دهد.
وي با اشاره به اينکه بيش از 10 درصد موقوفات استان مختص به عزاداري هاي اباعبدالله الحسين (ع) دارد اضافه کرد: سنت وقف نياز به رويکرد جديد در استان دارد تا در جايگاه اصلي خود قرار گيرد و براي تحقق اين موضوع همدلي بيشتر دو مجموعه وقف و رسانه ها لازم است.
وي خاطر نشان کرد: وقف در اشتغالزايي و در عرصه اجتماعي بار عظيمي را از دوش دولت برمي دارد و براي ارتقاي اين سهم وقف در اجتماع نقش رسانه ها بسيار موثر است.
فرماندار شهرستان تبريز نيز در اين همايش گفت: وقف در شکوفايي علم و دانش و عظمت تمدن اسلامي نقش بزگي را ايفا کرده است.
'رحيم شهرتي فر' اظهار کرد: در تاريخ اسلام و قرن هاي سوم و چهارم هجري قمري عصر شکوفايي فرهنگ و تمدن اسلامي که وقف در اين خصوص نقش مهمي ايفا کرده است.
وي افزود: اگر چه در سايه تمدن علم و دانش به شکوفايي مي رسد ولي بايد امکانات تعليم و تعلم فراهم شود و از عالمان حمايت شود که اين حمايت با سنت حسنه وقف در سرزمين هاي اسلامي حاصل مي شود.
شهرتي فر گفت: ايران الگوي کشورهاي اسلامي بوده و بايد از اين بستر فرهنگ وقف را به کمک رسانه ها توسعه دهيم.
وي يادآوري کرد: وقف مي تواند کمک هاي مناسبي را در عرصه بهداشت، آموزش و اقتصاد به کشور عرضه نمايد.
مديرکل روابط عمومي و امور بين الملل سازمان اوقاف و امور خيريه کشور هم در اين همايش گفت: وقف در جامعه مهجور مانده و بر اساس نظرسنجي هاي انجام شده 77 درصد مردم از وقف و آثار آن بي اطلاع هستند.
حسن ربيعي همچنين با اظهار اينکه بزرگترين بيمارستان تخصصي جنوب کشور وقفي است افزود: وقف در دنيا بخشي از مشکلات مالي کشورها را برطرف مي کند و در ايران نيز بايد به سطح مناسب برسد.
کلیدواژه ها:
احساس خود را نسب به این خبر در قالب یکی از شکلک ها بیان کنید: