احرار: اين روزها درد و درمان کرونا براي مردم به دو مقوله دردناک تبديل شده که زندگي بسياري از مبتلايان را در طول درمان و در دوران بهبودي تحت الشعاع قرار ميدهد.
به گزارش سلامت نيوز به نقل از روزنامه آرمان ،با وجود اينکه بسياري از کارشناسان از برچسب «کرونايي» بر روي افرادي که مبتلا ميشوند يا بهبودي خود را به دست ميآورند ابراز نگراني ميکنند، رفتار اطرافيان آنها در جامعه نيز ثابت کرده مردم با بهبود يافتگان کرونا مهربان نيستند و ترس از آنها در روابط کاري، خانوادگي و محيط کارشان تجربه ناخوشايند و عذابآوري را برايشان رقم ميزند.
طي آخرين آمار وزارت بهداشت و درمان تاکنون87 هزار و 422نفر از بيماران مبتلا به کرونا، بهبود يافته و به جامعه بازگشتهاند. گزارشهاي روانشناسان نشان ميدهد، برخي بيماران بهبود يافته کوويد19 به دليل دوري و جدايي از خانوادههايشان دچار استرس، اضطراب و تروما شدهاند حتي برخي نشانههاي بيماري PTSD (اختلال استرس پس از سانحه) را تجربه ميکنند که در موارد شديد حتي نياز به دارو درماني و روان درماني دارند.
يکي از اين بيماران که حدود 22 روز را در بيمارستان سپري کرده و حالا به بهبود کامل رسيده درباره اين موضوع ميگويد: هر لحظه که در بيمارستان بودم، مرگ را در کنار خود احساس ميکردم. من کارمند يک شرکت باربري هستم و 14 اسفند سال گذشته تست کروناي من مثبت اعلام شد. البته تا چند روزي فکر ميکردم آنفلوآنزا گرفتهام، چرا که گلويم درد ميکرد و کمي هم نفس تنگي داشتم.
روزبهروز حالم بدتر شد تا اينکه تب و سرفههاي خشک به سراغم آمد. همسرم گفت اينها نشانه کروناست. برادرم مرا به بيمارستان يافتآباد برد و همان شب در مسير بيمارستان از شدت ترس و نگراني چند بار بالا آوردم. کلا يک هفته در بيمارستان بستري شدم. هر لحظه منتظر مرگ بودم. سرتان را درد نياورم بيماري و ضعف و بيحالي و نفس تنگي و ترس از مردن از يک طرف و استرس اين که نکند خانوادهام را آلوده کرده باشم از طرفي مرا به مرز جنون کشانده بود.
روزهاي بستري به من و خانوادهام فشار رواني زيادي وارد شد و از طرفي برچسبي که به خانوادهام خورده که ميگويند من کرونا را در محلهمان منتشر کردهام. الان يک ماه است پايم را از خانه بيرون نگذاشتهام و دچار افسردگي شدهام».
اتاق کروناييها براي ما درست کردهاند
يکي ديگر از کارمندان ادارات دولتي نيز که به کرونا مبتلا شده و حالا بهبود يافته است، تجربه حضورش در محيط کار را اينطور ميگويد: اول رئيس اداره از ما گواهي سلامت خواست و بعد از تاييد برگه به من گفت که چند روز به مرخصي بروم و گواهي سلامت درمانگاه نيز بگيرم. وقتي به اداره بازگشتم او اجازه نميداد که پشت ميزم بنشينم و من را به اتاقي در انتهاي طبقه بالاي شعبه فرستاد. وقتي رفتم، ديدم يکي ديگر از همکاران هم که قبلا کرونا داشته، آنجا نشسته. همانجا بود که فهميدم براي ما بهبوديافتگان کرونا اتاقي جدا درنظر گرفتهاند و همکاران به شوخي و خنده اسمش را گذاشتهاند اتاق کوويدـ 19.
مشکلات روحي و تنش در محيط کار
دکتر محمد سيدمهدي، مسئول واحد طب کار بيمارستان مسيح دانشوري درباره اين اظهار نظر ميگويد: اواخر فروردين بود که مسائل و مشکلات پيش روي بهبوديافتگان کرونا خودش را کمکم نشان داد که مهمترين آن بازگشت به محيط کار اين افراد بود. آنها به مراکز درماني مراجعه و عنوان کردند که کارفرمايان و مديران ادارات و سازمانها مانع ورود آنها به محل کار ميشوند يا حتي در مواردي مشاهده شده که اجازه بازگشت به آپارتمان شخصيشان را از سوي همسايگان ندارند و گفتهاند بايد پزشکت تأييد کند که بيمار نيستي و... در همين راستا وزارت بهداشت دستورالعملي را به برخي از مراکز درماني ابلاغ کرد که درمانگاه مخصوص به اين افراد را در بيمارستان راهاندازي و به مشکلات آنها رسيدگي کنند.
وي در ادامه افزود: درمانگاه بيمارستان مسيح دانشوري هم اوايل ارديبهشت براي اين کار بازگشايي شد و براي بهبوديافتگان پس از انجام دوباره معاينه و آزمايشهايي همچون تست حلق، تست جديد خون و در برخي موارد سيتياسکن، گواهي سلامت صادر شد. حين انجام اين آزمايشها با افرادي مواجه شديم که دچار مشکلات روحي و تنشهاي عصبي شده بودند؛ افرادي که شغلشان را از دست دادهاند، عدهاي که کارفرما حقوقشان را کم کرده و حتي کساني که با خانواده و همسايگان خود به مرحله بحث و مشاجره رسيدهاند و بهطور کل محيط اطراف آزارشان ميدهد.
عوارض دوران پساکرونا
محمدرضا، مهندس مکانيک و 42 ساله و اهل رشت است. او که نزديک به 10 روز به کرونا مبتلا بوده ميگويد:« دوري از خانوادهام به خصوص دخترم خيلي زجرآور بود. البته با آنها تماس تصويري ميگرفتم تا از حال هم باخبر شويم. روزهاي تلخ و سختي بود پر از استرس و نگراني و کابوس. به هر حال تمام شد اما حرفهاي برخي هنوز تمام نميشود که فلاني کرونايي بود. من سعي ميکنم توجهي به اين حرفها نکنم ولي براي خانوادهام اين حرفها آزاردهنده است. باور کنيد خانوادههاي بيماران کرونايي به مراتب از خود بيماران بيشتر رنج و استرس کشيدهاند و روحيهشان آسيب ديده است».
در اين رابطه دکتر محمد حاتمي، سازمان نظام روانشناسي کشور درباره پيامدهاي روحي و رواني ابتلا به کرونا هشدار داده و گفته است: »اگر دولت به فکر ارتقاي سلامت روان شهروندان بهويژه مبتلايان بهبود يافته کوويد19 و بازماندگان جانباختگان ناشي از کرونا نباشد، بهزودي شاهد فاجعه بزرگي در مسائل اجتماعي و اقتصادي کشور خواهيم بود.
طلاق، اعتياد، وسواس و افسردگي از جمله مواردي هستند که پشت پرده ويروس کرونا پنهان شدهاند و با فروکش کردن موج اپيدمي کرونا رخ نشان ميدهند.» اين موضوع زماني نگران کنندهتر ميشود که بدانيم نتايج يک طرح تحقيقاتي که از سوي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي تهيه شده نشان ميدهد بيش از 50 درصد از ترخيص شدگاني که به دليل کرونا در بيمارستان بستري بودند، مشکلات روحي و رواني دارند.
بهبوديافتگان استرس دارند
«کرونا باعث ايجاد ترس و استرس در برخي بهبود يافتگان شده است که اين مساله زودگذر است، اين در حالي است که برخي پزشکان مدعي شدهاند بيماران کرونايي، حتي پس از بهبودي، دچار ترس و نگرانيهاي شديدي هستند که باعث ميشود نتواند تا مدتي به زندگي عادي خود بازگردند.» اين بخشي از گفتههاي مسعود مرداني عضو کميته کشوري کرونا در گفتوگو با «آرمان ملي» است، وي همچنين معتقد است که همه بيماران نه، اما برخي بيماران کوويد 19، حتي پس از بهبودي از اين بيماري دچار استرس و اضطرابهايي ميشوند. او در ادامه افزود:
از آنجايي که اين بيماري نگرانيهاي بسياري در دنيا ايجاد کرده، اين افراد واکنش عصبي نسبت به اين بيماري از خود نشان ميدهند. استاد دانشگاه شهيد بهشتي در پاسخ به اين سوال که واکنشهاي عصبي موقتي است، گفت: از بين رفتن اين استرسها، به عوامل مختلف ژنتيکي و محيطي اين افراد بستگي دارد.